Следвайте ни

Вълна от съпричастност за простреляно коте, спасено от деца СНИМКИ

viber icon

Вълна от съпричастност предизвика историята на бездомна котка, която е бременна с 4 малки, и е била простреляна в дните преди Великден. Сачмата е счупила ребро и е засегнала гръбначния мозък, което е причинило парализа на животинката.

Тя е спасена от третокласници от ОУ „Неофит Рилски“ в пловдивското село Ягодово. А благодарение на усилията на педагозите вече е настанена във ветеринарна клиника. Според лекарите котето, наречено от своите благодетели Мила, има шанс да се възстанови и да роди малките. Нужно е обаче скъпо лечение, за което се набират средства.

„В сряда децата донесоха една котка, която намерили на пътя и която била със счупено краче. Сложили я с госпожата в кашонче. Идвам аз на работа и виждам котката, която лежи безпомощно в кашона, видимо е бременна, и децата, които ме питат: "Госпожо, някоя кола я е блъснала, ще се оправи, нали?" – разказва директорката на училището Петя Кирова. - И понеже аз не знам как да отговоря на този въпрос, прибираме котето в стаята на персонала. Да не се вълнуват и страдат излишно децата...

В четвъртък ни става ясно, че котката няма да се оправи и след многобройните ангажименти за деня я заведохме на ветеринар. Направиха преглед, ехограф - бебетата са живи и котето не е толкова зле, че да се налага евтаназия. Оставихме котката, която кръстихме Мила, за допълнителни изследвания с надеждата, че е само счупен крак. Е, вече знаем: Мила е простреляна със сачма. Някой просто се е упражнявал или забавлявал за сметка на клетото животинче. Кажете ми, моля, как да обясня сега аз на децата, че бременната котка е била просто мишена?“.

В момента Мила е във ветеринарна клиника „Новет“ в кв. „Каменица“ в Пловдив. Всички фондации, към които училището се обърнало за помощ,  са затрупани с животни и не могат да помогнат.

Затова Мила има нужда от нашата и вашата помощ, казват лечебницата.  Вероятно е на около 1 г., живяла е на улицата.  Първите прегледи установили, че котката е била простреляна с въздушна пушка. Не е било трудно, защото е доверчива. В резултат на нанесената травма е паднала и не е могла повече да се изправи. „Въпреки всичко тя мърка, "меси" с лапички и изглежда не е загубила доверие в човеците”, казват лекуващите лекари. 

Мила ще има нужда от цезарово сечение, отстраняване на сачмата, вероятно е да се наложи и кръвопреливане, тъй като е с анемия.

Неврологичният преглед дава надежди, че Мила може да преодолее парезата, ако й бъде даден шанс. Ще се търси приемен дом за нея и бебетата, ако всичко мине добре с тях. 

Междувременно се набират средства за лечението й. Въпреки почивните дни, мнозина вече откликнаха и разходите до момента от около 300 лева са покрити. Отделно е събрана сума, която  вече надхвърля 250 лв. Част от тези средства обаче също вече са изразходвани.

Междувременно Мила вече е по-добре, успява да се задържа поизправена и се храни без много помощ. Също така поддържа нормална телесна температура, при постъпването й в клиниката е била доста по-ниска от нормалната.

Продължава набирането на средства. Децата от ОУ „Неофит Рилски“ също смятат да организират благотворителна акция.

Те си имат и училищна котка, която живее в района на школото. Педагозите даже се шегуват, че е петокласничка, защото често сяда на прозореца, докато върви урокът в класната стая. Възпитаваме учениците ни в толерантност и уважение към животните и хората, казва директорката.

Може да дарите средства за Мила на място и в двата клона на “Новет“, както и по банкова сметка:

BICна банката получател RZBBBGSF

IBAN:BG10RZBB91551010598951

Нювет-Костадинов ЕООД

Основание - котка Мила

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ne moga da se starpq maina

Ne moga da se starpq maina

04.05.2021 | 11:53

Takav bih go otypal zdravo da ne celi vtori pat.

Отговори
5 1
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

04.05.2021 | 11:30

Това за сетен път доказва,че от човека по-долна твар няма.

Отговори
12 1
Obichash jivotinki

Obichash jivotinki

04.05.2021 | 11:25

Kakvi hora s kakav um primitiven da celish kotka sas sachmi.

Отговори
10 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?