Следвайте ни

Ваксинирани квестори ще пазят учениците под карантина на матурите

viber icon

Ученици, които са под карантина, ще могат да положат матурите, но в зали с до 5 зрелостници, като за реда следят ваксинирани квестори. 

Регламентът, по който ще се държат в този случай тестовете, е разписан в изрична заповед на главния държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев. Освен държавните зрелостни изпити, тя касае и националните външни оценявания в 4., 7. и 10. клас.

Разпореждането е с цел да се осигури равнопоставеност при полагането на изпитите и е по повод множество писма от директори, които са отправяли въпроси в тази връзка.

Според заповедта Регионалното управление на образованието трябва да се свърже с РЗИ и да иска разрешение учениците под карантина да се явят на изпитите. При положително становище следва уведомяване на полицията, като ще се уточни периодът, в който ще бъде нарушена карантината. Задължително изискване е придвижването до сградата с изпитната зала и обратно да стане с личен транспорт.

Учениците под карантина ще работят по изпитните варианти отделно от останалите, като  една класна стая може да има най-много 5. Макар че там ще бъдат пратени ваксинирани квестори, които вече имат изградена защита, те пак ще трябва да носят защитни маски. В сила са и стандартните изисквания за спазване на 1,5 м дистанция, проветряване и дезинфекция.

Ако по време на изпита карантиниран ученик прояви симптоми или вдигне температура, трябва да бъде изолиран в самостоятелна стая и по преценка на медицинския специалист в училището да бъде взето решение дали да продължи работа. Незабавно трябва да бъдат уведомени родителите. Ако се прецени, че състоянието е тежко, директорът ще вика Спешна помощ.

Общите противоепидемични изисквания за провеждането на матурите и НВО са филтър за грипоподобни симптоми на входа и постепенно влизане от няколко подхода. Изчакването на двора трябва да е на разстояние най-малко 1,5 м. На влизане ще се ползва дезинфектант. Всеки трябва да стои на самостоятелна маса, няма да се допуска размяна на пособия. Предния ден ще бъде извършена пълна дезинфекция на помещенията, коридорите и санитарните възли.

Утре е крайният срок, в който ще стане ясно колко са допуснатите до държавните зрелостни изпити в Пловдивска област. Всяка година част от заявилите желание да се явят не получават това право, понеже са получили двойки за годината и не са успели да ги поправят. Подалите заявление за ДЗИ по български език и литература са 4517, а за задължителната матура по избираем предмет  - 3553. Допълнителни матури по желание искат 92-ма.

Матурата по български език и литература е на 19 май, а втората задължителна - на 21 май. На 27 и 28 май са националните външни оценявания на четвъртокласниците. На 16 юни на ред са седмокласниците и десетокласниците  с НВО по български език и литература, а на 18 юни - по математика.

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?