2374

Важно за родителите! Отвориха системата за класиране на първолаците в София

Системата за класиране на първолаците в София е отворена от днес до 5 юни. Това заяви по БНТ Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието в столицата.

По думите й броят на училищата, които могат да посочват родителите, е неограничен. "Важно е те да се запознаят детайлно с всяко училище. Важно е кои са граничните райони, защото дават допълнителни точки. Родителите трябва да бъдат коректни в данните, които подават. Важно е да се спазват сроковете и правилата", посочи Кастрева.

Тя  уточни, че няма значение кога е подадено заявлението.

"До 5 юни в 18 часа могат да се актуализират данните, да се преподредят желания. През август системата е затворена, има общо 4 класирания", каза Кастрева. Тя призова да се следи системата и да се спазват технологичните стъпки и подчерта, че класирането е единствено през системата.

"При частните училища и училищата към Министерството на културата системата за прием е автономна. Проблем е, че има нови квартали, в които все още няма образователна инфраструктура, където очакваме да започнат строежите, разпределянето на децата е обвързано с адресните регистрации", посочи Ваня Кастрева.

Най-важен за класирането в първи клас е критерият уседналост, който дава и най-голямо предимство. Родителите вече не чакат на опашки пред училищата и не е необходимо да събират и предоставят документи за критериите, тъй като те вече се проверяват служебно. 

В Пловдив системата ще бъде отворена на 2 май.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Родител

Родител

26.04.2022 | 18:55

Аз чета пловдивски вестник и не ме интересува системата в София. Пловдивската отвори преди месец. Да бяхте писали тогава

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?