Следвайте ни

Важно за учениците! Отлагат ли матурите и абитуриентските балове

viber icon

Дистанционното обучение ще продължи поне до 13 април, вероятно днес ще излезе заповедта на министъра на здравеопазването. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова телевизия.

Преди дни той изпрати писмо до директорите на училища, с което да ги подготви за този вариант. Сега се очаква удължаването на мерките до 12 април да е факт, след като и националният щаб за коронавируса поиска това.

Няма да има нулева година, категоричен бе министърът. Стартирахме добре с електронното обучение и 90% от децата вече са обхванати, то ще бъде приравнено към нормалното, обясни министърът. Останалите деца не са в дистанционното обучение най-вече поради липса на техника.

Не са обхванати всички деца дистанционно, но имаме връзка с родителите, изпращане на материали чрез учителите, дори и чистачката, медиатори ги разнасят, за което трябва на им осигурим защитни облекла, каза министърът. Така или иначе имаме 20% непосещаемост на учениците, това се дължи на слабата ангажираност на някои от учителите, призна той. Проблемни били ромските квартали.

Министърът обясни, че се редуват синхронно и асинхронно обучение. Синхронното е виртуалната класна стая. Децентрализираният избор на платформи се оказа добър вариант, каза той.

 

 

До 12 април не е проблем да се навакса с материала за матурите, убеден бе Вълчев. Но вече допусна и вариант за отлагане на матурите. Не е невъзможно, най-сложно е с 12 клас, но съм убеден съм, че висшите училища също ще отложат приема, ако се наложи, коментира министърът.

Той намекна, че е възможно да има и удължаване на учебната година за сметка на лятната ваканция. Доколкото знам, никой засега не си прави планове да почива през юни, а за седмокласниците - и през юли, коментира Вълчев.

Засега не се пишат оценки по време на дистанционното обучение. Учителите си отбелязват активността, а две седмици ще са достатъчни за оформяне на оценките. 60% от учебналата година бе минала още преди началото на грипната ваканция, обясни министърът.

Той коментира, че за абитуриентските балове МОН не утвърждава график, но допусна вариант за отлагането им, след като всички графици се измествали.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Четяща

27.03.2020 | 06:16

Нищо не се променя,ако ученикът иска да учи,т.е. да знае.Пък и истината най-накрая лъсна-отдавна в бг училище критериите са толкова ниски,че почти е без значение дали посещаваш часовете,или си "зубкаш",когато ти предстои изпитване.

Отговори
2 0

Елица от вестник Марица

26.03.2020 | 16:06

Разказаха играта на ученици, родители и учители. Само за да се изпъчи министъра и бодро да рапортува , че над 90 процента от децата се обучават онлайн/електронно/дистанционно/НАДОМНО. Или той лъже или него Го лъжат.Лицемерието в образованието взема връх над разума. Хора-смирете се.

Отговори
14 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?