3906

Важна информация за зрелостниците, ден преди матурата по български език

Важна информация за зрелостниците, ден преди матурата по български език

 

Остава ден до държавните зрелостни изпити след 12 клас. Утре е задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература, на който ще се явят над 50 хиляди младежи в над 750 училища.

В понеделник, 19 май зрелостниците трябва да се явят и на втората задължителна матура.

"Организацията в училищата е много стройна, от зрелостниците се изисква единствено да дойдат навреме", коментира пред БНТ Асен Александров - директор на 51-во средно училище в София.

"Най-късно трябва да са в 07:50 - 07:55 в училището, тъй като трябва да влязат в сградата до 08.20 часа. В 08.30 часа излизат паролите за първата част от изпита и после няма да можем да пускаме ученици. Бих ги посъветвал да отидат в училищата и по-рано, дори в 07.30", допълни той.

Зрелостниците трябва да си носят личната карта и служебната бележка за допускане на изпит - могат да я покажат и в хартиен, и в електронен вариант.

Матурата по български език и литература е от три части. В първата има 23 въпроса със затворен и отворен отговор и трае 60 минути. Втората част е от 17 въпроса, отново за 60 минути. Третата част е 120 минути - тогава зрелостниците трябва да напишат интерпретативно съчинение или есе. На изпитите се пише с черна химикалка.

"След като започне третата част, зрелостниците нямат право да излизат през първите 60 минути, дори и да не напишат нищо", предупреди Асен Александров. По думите му няма съществени разлики в изпита по български от миналите години.

"Въпросите се подобряват, цели се учениците да показват повече разсъждения и критично мислене", каза още Александров.

По данни на МОН най-предпочитаният предмет за втората задължителна матура отново е английският език.

Оцени новината

Оцени новината
4.7/5 от 3 оценки
4.7/5 от 3 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?