Следвайте ни

В училището в Ракитово изписват яйца с восък

viber icon

Традиционната велинградска техника за изписване на яйца с восък представят ученици от СУ „Св. Климент Охридски“ в Ракитово. В училището имаме групи по религия вече 15 г., казва учителката Мария Мирова. Православие се изучава като избираем предмет, но има и клуб за занимания по интереси. Децата сега са основно от начален курс и посвещаването им в християнските добродетели е мисия за учителките Мария Мирова, Таня Гаралова, Петя Грозданова. С по-големите са работили и Ивана Йонкова и Лиляна Пелева, които вече са пенсионерки. 

Ние сме в смесен район, в който има и много мюсюлмани, но заради възпитаването в добро и търпение имаме много добри отношения, казва Мария Мирова. Своя принос за това има и местният свещеник Стоил Лазаров -сладкодумен и отворен към децата.

Именно той в празничната програма на митрополията разказва на хлапетата за Лазаровден в храма „Св. Неделя“, те пък изнасят малък рецитал в двора на църквата.

Демонстрацията за изписване на яйцата по традиционната местна техника води касиерката на училището Елена Неделчева, която е предала майсторлъка си и на своите внучки - седмокласничката Елена и Катерина, която е още в детската градина.

Рисуването започва върху сурово яйце. Писалката е дървена пръчица с фунийка на върха, в която се слага пчелен восък. Нагрява се на свещ и се изписват орнаменти върху черупката. Единият начин залага на флорални мотиви и птици, а при линеарната техника яйцето се разделя с линии на няколко части и после всяка се декорира отделно. Яйцата се потапят в студена вода, в която се слага памучна червена боя, и се варят на бавен огън. 

Тази традиция се спазва и днес в Ракитово, Костандово, Дорково, Велинград. Баби, снахи и внуци гледат как при завирането восъкът се топи и изплува на повърхността. А пораснали вече деца предупреждават от рано по телефона да ги чакат на Велики четвъртък да се върнат у дома, за да участват в ритуала. Нататък е лесно - яйцата се вадят, подсушават с памучен парцал и се излъскват с олио.

Всяка година по този начин се боядисват яйца и в СУ „Св. Климент Охридски“ в Ракитово. А вече има и модерни електрически писалки. С такава работи Мария Гагова от 5. Б клас, а Даная Кадурина от 3. А предпочита обикновената.

По този начин предаваме традициите и възпитаваме родолюбие и естетика, вярва директорката Дафинка Клечорова. В празничната програма на школото Мария Гевечева от 5. А клас изпълнява народна песен, като на акордеон й акомпанира учителят по музика Никола Янев. С рецитация на стихове се включват Николай, Катерина и Виктория от 2. А.

Снимки: Наташа Манева и архив на училището

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?