46

В училището в Поповица: Ромчета станаха хан Аспарух и цар Самуил

Учат историята на Първото българско царство чрез спектакъл "Раждането на България"

Деца от ромската общност в Поповица влязоха в ролите на велики български владетели. Изиграха хан Аспарух, хан Кубрат и хан Тервел. Почувстваха се като княз Борис I, като братята Кирил и Методий, като царете Самуил и Петър. Влязоха в кожата и на някои от враговете - император Константин и Василий II Българоубиец.

Така преживяха и научиха уроците от историята на Първото българско царство. Освен това се почувстваха като отличници, разказа учителката им от занималнята в НУ „Христо Ботев“ Валерия Тодорова.

Драматизацията „Раждането на България“ бе представена в читалище "Пробуда 1908" в Поповица в рамките на празниците по повод 24 май. Но е само първата крачка. Сега предстои разпределяне на ролите от следващия исторически етап - Второто българско царство.

В драматизациите са ангажирани деца от 2., 3. и 4. клас. Те са от ромски произход и с обучителни трудности.

Когато в трети клас започнаха да изучават по „Човекът и обществото“ историята на Първото българско царство, решихме всяко от децата да влиза в ролята на един владетел, разказва Валерия Тодорова. Първо било само онагледяване на урока, а постепенно сцените се навързали в общ спектакъл с разказвач, който да ги свързва в обща нишка.

Учителят по история Георги Ташев помогнал с костюми и реквизит. Част от одеждите родителите стъкмили от подръчни материали, а и лично се включили да помагат зад кулисите. Дори уредът за прескок в часовете по физическо възпитание бил предрешен като кон на прабългарите.

Към инициативата се присъединили и второкласниците със своята учителка от занималнята - Виолета Симова.

Децата бяха много развълнувани, преживяха историята и се почувстваха значими, казват от екипа. Представлението пожънало успех и в местната общност, като заедно с него в читалището бил представен още рецитал и драматизация по „Червената шапчица“, подготвена от учителката по английски език в НУ „Христо Ботев“ в Поповица. Ръка протегнали и спонсори. Затова надеждата на преподавателите е догодина да разкажат от сцената и за Второто българско царство. Децата сами избират кой владетел да пресъздадат, което още помага да се вживеят в ролите си и да научат с какво е свързано неговото управление.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ЗА САМУИЛ

ЗА САМУИЛ

01.06.2023 | 16:03

ЧИ ФУТ ТРЯБВАШЕ ДА НАМЕРИТЕ! СМРЪДЛИВ ЧИ ФУТ! :)

Отговори
0 0
А КОЙ БЕШЕ

А КОЙ БЕШЕ

01.06.2023 | 16:02

ОМУР БЕЙ И КРУМ-МАВИСУР СТРАШНИЙ? :)

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?