4232

В учебни компании в СУ "Св. св. Кирил и Методий": Превърнаха патилата на Бай Ганьо в настолна игра

Бай Ганьо пак тръгна из Европа - този път в настолна игра за малки и големи. Създадоха я гимназисти от СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Мустакатият им познайник от литературата шета по 150 полета - през Виена и Прага, и събира мускалчета розово масло. Досущ като тях изглеждат пуловете за четиримата играчи, изработени с 3D принтер.

Принципът на игра напомня „Не се сърди, човече“, но има литературен привкус и няколко тестета, които предизвикват обрати. В едното на гърба на всяка карта има мускалчета. Другото крие изненади: „Изпусна влака“, „Пропусни 2 хода“. Който стигне до финала, тегли карта с цифра от трето тесте. Ако няма толкова мускалчета, се връща обратно у Иречек. Забавно е и образователно.

Играта се  родила от ентусиазма и работата на двете ученически фирми - „Артиийн“ на гимназистите от професия „Дизайнер“ и танцовата формация „Тракийче“, в която учениците от професия „Танцьор“ съчетават модерното и традиционното. В тях тийнейджърите прилагат на практика знанията и уменията по професията, като се учат и на предприемачество. Танцьорите помагали с идеи, дизайнерите направили оформлението, проектирали и изработили играта и торбичка с Бай Ганьо.

Училището осигурило принтери, преси и уредило производството в печатници, в които учениците ходят на практика. Така гимназистите затворили целия цикъл, подкрепяни от преподавателите по професията Боян Алексиев и Марин Вулджев.

В първия им опит, ако сбъркат, ние сме до тях. Важно беше да видят пътя и в бъдеще да могат да го извървят сами,

казва Алексиев.

Гимназистите приложили знанията си по дизайн, фотография, видеозаснемане и обработка, създали флайери и видео с моменти от целия процес.

Имат идеи да развият играта. Ще стане и интерактивна - с QR кодове. Планираме да стигне до туристи и до българи зад граница, казва Даниела Иванова от 12. А клас. Правилата ще бъдат преведени на английски. Искахме да има и закачка, добавя Микаела Арабаджиева от 9. А. „Научихме много неща - работа с програми, как да отсеем идеи и да разпределим задачи. Беше ново преживяване и опит“, обобщава Мария Хвойнева от 11. Аклас.

С връстниците им сега са по-сигурни в себе си. За коледния благотворителен базар „Артийн“ изработила и чаши с различни дизайни. Вече е изпълнила и първите си външни поръчки. Ученическата компания на танцьорите пък пътувала до Разлог  да проучи автентични обичаи и танци и да ги превърне в сценична изява.

Когато ти се доверят и разбереш, че можеш, ставаш по-уверен и още по-креативен, казват учениците. Когато виждаме, че имат желание, ги подкрепяме, добавят от ръководството на СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Тази година то ще приеме две паралелки осмокласници по професия „Дизайнер“, специалност „Рекламна графика“, и една по професия „Танцьор“, специалност „Български танци“.  И двете са с разширено изучаване на английски език.  СУ "Св. св. Кирил и Методий" е Екоучилище на щастието, иновативно и Google референтно училище с проектно базирано и облачно обучение в прогимназиален и в гимназиален етап, работи по модела 1:1. В начален етап прилага Монтесори педагогиката.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Николов

Николов

17.04.2024 | 14:42

Добра реклама на училището :)

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?