Следвайте ни

За пръв път у нас! В Техническия: На приемен изпит вкъщи

102-ма младежи в Пловдив държаха дистанционно тест по математика, един е скъсан, двама - с 6.00

viber icon

Техническият университет ще приема първокурсници с дистанционен изпит от къщи. Форматът вече е пробван по математика, като за ТУ-Пловдив са се състезавали  102-ма човека, а в страната 500. Даже са ясни резултатите за филиала под тепетата – има две пълни шестици и един скъсан. 25 квестори са следили да се работи коректно и без външна помощ.

Първият дистанционен кандидатстудентски изпит у нас става възможен, след като  учени от Техническия университет-София светкавично разработиха собствена дигитална платформа, която да осигури възможност за провеждане на приемен тест от разстояние.

Едно от притесненията на екипа е било дали платформата ще издържи натоварването от едновременната работа на стотици хора в нея. Изпитът показа, че платформата работи много добре, надеждна е и ще ни служи, каза доц. д-р Никола Шакев – зам. директор на ТУ–Пловдив и един от квесторите на изпита. „Най-напред ние, квесторите, трябваше да се убедим, че човекът на екрана е кандидат-студентът, подал заявление за изпит. После помолвахме с камерата да ни покаже обстановката, в която работи, а и за да се убедим, че няма други хора в стаята на изпитвания. През четирите часа на изпита имахме задължение  да искаме от изпитваните периодично да ни показват отново работното си място, за да няма „външна помощ“. Удобното за кандидат-студентите бе, че веднага след приключване на изпита те автоматично получиха резултатите си и знаеха какво са постигнали“, разказа доц. Шакев

По същия начин на 5 април и 6 април са проведени от разстояние и  изпити по композиция и рисуване за специалността „Инженерен дизайн“ в Техническия университет-София, както и по английски език. Общият брой на записаните кандидат-студенти за тези три изпита е 112, но на тестовете са се явили  106. Обобщените резултати се очакват днес по-късно или утре, но кандидат-студентите са научили своите оценките още след приключването на конкурсния изпит.

Готови сме за втория кандидатстудентски тест по математика - на 11 април, обяви директорът на филиала под тепетата проф. д-р Въльо Николов.  На третата дата – 25 април, организацията също ще бъде от къщи. 

По график изпитите трябваше да се проведат в няколко областни града на страната за удобство на кандидатите, но сегашната ситуация промени плановете ни, коментира проф. Николов.

На тестовете могат да се явят всички, които са подали заявки за участие, заплатили са таксата от 30 лева и са получили индивидуална парола за достъп до платформата на вуза.

Практиката показва, че се случва ученици да се явяват повече от веднъж на предварителните изпити, за да подобрят оценката си. За тях тя е много важна, защото се утроява и се вземат бележките от още два избрани предмета от дипломите, за да се формира балът на кандидатите.

 Освен сегашните тестове, ни предстои и редовен тест по математика на 29 юни, съгласно графика на нашия Техническия университет - София, добави проф. Въльо Николов.  

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Комент2

07.04.2020 | 15:31

Режим на паника ? Изпит по математика за 4 часа е безумие. Стари социалистически методи. А сега и онлайн. Четете принципа на Питър!!!

Отговори
0 0

Стефанов

07.04.2020 | 13:20

Поздравления!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?