71

В СУ "Симон Боливар": Преподаватели от Аграрния университет ще водят часове по цветарство

Университетски преподаватели ще водят за първи път часове в дуална паралелка в пловдивска гимназия. Така Аграрният университет ще подпомогне обучението в СУ „Симон Боливар“ в новата професия „Техник озеленител“, специалност „Цветарство“. Тя се открива от предстоящата учебна година - като една от 17-те дуални паралелки в Пловдивска област, в които в последните две години от курса на обучение учениците усвояват професията на конкретно работно място с трудов договор и заплата.

До момента училището е предлагало профилирана паралелка в областта на предприемачеството. Сега сменяме подхода с професионална по дуалната система, за да има по-добри възможности за реализация на учениците, казва директорката Анна Йорданова. Учебното заведение е подписало договор с ОП „Градини и паркове“, откъдето се ангажират да наемат учениците, да ги обучават чрез работа, да осигурят ментори.

На старта СУ „Симон Боливар“ разполага с трима учители, които могат да водят учебните дисциплини в програмата на новата паралелка. Когато станат по-специфични след 10. клас и започне изучаване на дисциплини като „Декоративна растителност“, „Почвознание“ и „Ботаника“, ще се включат и университетските преподаватели.

За 26-те места в новата паралелка ще се кандидатства с утроената оценка от националното външно оценяване по български език и литература плюс успеха от изпита по математика, към които се прибавят и две бележки от свидетелството за завършено основно образование - по биология и по изобразително изкуство. Няма квота за момчета и момичета.

На финала на обучението си успешно завършилите ще получават III степен на професионална квалификация. Имат възможност да се реализират като техници-озеленители, да постъпят на работа в ОП „Градини и паркове“ или пък да стартират собствен бизнес за посадъчен материал и в сферата на озеленяването. Училището е в контакт и с още 3 фирми, които да партнират в обучението.

За да върви то заедно с практиката, още преди гимназистите да бъдат наети на трудов договор в компаниите, ще могат да прилагат знанията си в опитно поле в школския двор. СУ „Симон Боливар“ ще го оформи на терен между учебната сграда и ДГ „Наталия“. Отделно ще бъдат обособени 3 кабинета - един по практика и два по теория, като подготовката им предстои през летните месеци. Практики ще има и в базите на ОП „Градини и паркове“, и в Аграрния университет. Новата специалност има подкрепата и на районната общинска администрация в „Източен“.

Предстои рекламна кампания, за да се популяризират възможностите, които дава. Обикновено приемът след 7. клас в СУ „Симон Боливар“ се реализира предимно с настоящи ученици на учебното заведение. Новата специалност обаче ще бъде представена и пред техни връстници от близкото ОУ „Димчо Дебелянов“.

Школото е със смесен състав - българчета и деца от ромската и турската общност в квартал „Изгрев“. На родителски срещи ще бъде разяснена дуалната система на обучение. Очакванията са, че възможността  да се учи на работно място и на заплата още от 11. клас, ще заинтригува семействата.

От учебното заведение очакват откриването на новата паралелка по цветарство да постави свой красив отпечатък и в парковете в квартала.

До момента паралелка с насоченост към озеленяването имаше и в ПГАСГ „Арх. Камен Петков“, но там не е по дуалната система.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?