49

В Строево търсят къде е потънал "Титаник"

Часовете на Ивелина Гачева в ОУ “Христо Смирненски” в село Строево винаги са преживяване. Там например интердисциплинарен урок съчетава учебните предмети „Човекът и природата“, дигиталните технологии с изобразителното изкуство и музиката. Ето ти модерния STEAM подход.

Как работи при петокласниците? Първо чуват една много позната мелодия на Селин Дион. Не е трудно да се сетят, че това е саундтракът от филма „Титаник“. След това от учителката си получават координати и със знанията по география трябва да определят къде точно е потънал корабът в Северния Атлантик. Така преговаряме предишната тема, а преходът към новата е с презентация, обяснява учителката.

Слайдовете обаче не изчерпват урока за устройството на Земята. Децата имат възможност  буквално да пипнат ядрото, мантията и земната кора, като ги оцветят с бои върху разрязани топки стиропор. Щом се стигне до външните обвивки, урокът прави връзка и с кръговрата на водата. Децата правят опити - нагряват кубчета лед и наблюдават топенето. После вдигат температурата със спиртниче и виждат изпарение и кондензация.

По този начин учат чрез личния си опит, обяснява учителката. Много разчита и на ролевите игри, чрез които пък децата имат възможност да преживеят урока. Така петокласници са се предрешавали като египтяни в самоделни костюми за часа по история, а шестокласниците са си създали сами облекла на жители от Северна Америка.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?