Следвайте ни

Написаха 300 акта на родители, че не пращат децата в клас

Семействата се крият, търси се начин постановленията да се считат за връчени, без да са взети лично

viber icon

Как да се считат за връчени наказателни постановления и актове, ако не се предадени лично на родители, които не пращат децата си на училище - над това умуват юристи и общинските отдели по образование.

Само в „Източен”, където попада „Столипиново”, през миналата година са издадени около 300 такива административни акта. Когато обаче служителите отидат на адреса да ги връчват, често семействата не отварят. Съседи твърдят, че са заминали в чужбина.

Масова практика е и някой да излезе от жилището, но да каже, че не е лицето, което се търси. А служителите на общинската администрация нямат правомощия да искат лична карта.

Така се хитрува, за да се избегнат санкциите, и не може да се приложи „възпитателната” мярка глоба на родителя, когато поведението му е в разрез с ангажимента да осигурява достъп на детето до образование и присъствието му в час в задължителната за нашата система възраст до 16 г.

Междувременно от Регионалното управление по образование са потърсили съдействие от полицията да се прецизира базата данни с адресите на децата. Сега междуинституционалният механизъм за обхват и задържане на хлапетата работи с масивите на ГРАО, но по отношение на малцинствата те са неточни, тъй като хората от махалите масово живеят в незаконни къщи, на тези адреси няма как да направят регистрация и се записват там, където могат, а на практика изобщо не живеят на това място.

Това е известно на кварталните полицаи, които знаят къде могат да бъдат намерени тези хора. Данните от електронната платформа обаче пращат екипите на формално регистрираните адреси, правят се поредица посещения и няма резултат. При актуализиране на системата с информация от полицията работата ще е по-ефективна.

 

Днес на първа среща се събира новосформираният Координационен център по обхвата на областно ниво. Както „Марица” писа, звеното бе създадено по силата на промените, заложени в Постановление 259, което допълва Постановление 100 на Министерския съвет за обхващането и задържането на отпадналите. Според нормативната база  координационният съвет трябва да се събира всеки месец, за да подпомага работата в синхрон на различните институции с ангажименти по обхвата на децата. Председател е областният управител Дани Каназирева, а в състава на координационния център влизат още шефовете на полицията, РУО, „Социално подпомагане”, РЗИ, Регионалната служба по заетостта, Инспекцията по труда, кметовете на общините и представители на общински служби и отдели.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?