Следвайте ни

В STEM кабинетите: От макет на "Тойота" до лаборатория по аквапоника

viber icon

STEM кабинетите, за които МОН отпуска  от 5000 лева за малък проект до 300 000 за по-мащабен, са другото предизвикателство в модернизирането на училището. След първите опити на директорите да издирят кой да ги проектира, фирми вече предлагат цели портфолиа с готови примерни проекти. Част от мебелировката се произвежда у нас, а другата е внос, обяснява инж. Емилия Кръшкова. И подчертава, че нищо в такъв кабинет не бива да е самоцел, а трябва задължително да кореспондира с учебния процес, но и да е съобразено със способностите на децата точно в това училище. 

Предложенията за кабинетите по химия и физика са със специални настилки, които не се разяждат от химикали. Всяко работно място има електричество, като част от уредите могат да се включват и изключват от учителя. Решенията са в червено, жълто, зелено - цветовете на откривателството. Триъгълни модули с тъпи върхове позволяват прегрупиране по различен начин. Има опция новата среда да бъде обогатена и с 3D макети. В кабинета по физика това би могло да бъде дори макет на двигател на „Тойота“, който е отворен и се вижда как работят механизмите, макет за соларна енергия или за магнитните полета.

За STEM работилниците се връща старият модел на някогашните кабинети с хранилища, но много по-естетичен, модерен и функционален, обобщава инж. Кръшкова. Вече дори опитното поле влиза в учебната зала - със специални лаборатории по хидропоника и аквапоника, които позволяват там да се отглеждат растения, като така се създава търпение, последователност и устойчив интерес у учениците. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Urfilas

Urfilas

05.03.2021 | 11:40

Браво на Елица за разработената в развитие тема .Заедно с Деляна Лукова са единствените адекватни журналистки в ресор" Образование".Страховете от СТЕМ ,най-вече в хуманитарните гимназии ,са неоснователни.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?