Следвайте ни

В професионалните гимназии: Допускат и половин дуална паралелка

Останалите деца ще учат в стандартната форма

viber icon

От следващата учебна година професионалните гимназии ще могат да формират паралелки, в които половината деца са в дуална форма на обучение, а останалите – в обикновената.  Това обяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, която участва днес в Пловдив в Национална среща на професионалните гимназии с дуално обучение и бизнеса.

Нормативната възможност е регламентирана с промяна в Наредбата за организацията на дейностите в училище. В малките региони невинаги фирмите могат да осигурят достатъчно работни места за учене чрез работа в дуалната форма, обясни мотивите Таня Михайлова. В същото време не бива да се губи възможността за подготовка по този начин. Затова е намерена форма за паралелки 2в1 по една и съща специалност. Директорите ще могат да заложат такива в план-приема, който предстои да предложат за одобрение в началото на 2020 г.

Таня Михайлова  подчерта, че Пловдив е регионът, който тази година е реализирал най-голямо увеличение на приема в дуалната форма поради добрата връзка с бизнеса – 26 паралелки с общо около 500 ученици.

Тя добави, че все още работи стереотипът, че в професионалните гимназии отиват ученици, които не могат да влязат никъде другаде, но е време да се проследи тяхната истинска реализация и да се подложи на дискусия. Зам.-министърът увери, че последните промени в закона позволяват да се развиват добри политики, но трябват още много усилия на гилдията да убеди децата и родителите. Допълнителен стимул ще са стипендиите за ученици в защитени професии и в професионални направления с най-голям очакван недостиг на пазара на труда.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?