Следвайте ни

В последния учебен ден: 12. А написа рок парче за класната

СУ „Христо Г. Данов“ направи по холивудски Алея на славата, първата звезда е на първенеца на випуск 2021 Станислав Денев

viber icon

Абитуриенти написаха песен за класната си и й устроиха рок премиера в последния учебен ден. Училището пък върна жеста, като оформи Алея на славата и постави в нея по холивудски първата звезда – на най-активния младеж от випуск 2021.

Така СУ „Христо Г. Данов“ изпрати днес абитуриентите си. В цялото училище те са само 16. Но вдигнаха врява за 116, когато огласиха с клаксони кв. „Гагарин“.

Посветена предварително в заверата, директорката Гергана Аврамова вече бе разпоредила да няма деца в двора, за да може автомобилите на зрелостниците да влязат и да паркират пред парадния вход. Щом се подредиха един до друг, окачените на задните стъкла транспаранти оформиха въпрос към класната Росица Василева: „Г-жо, ще дойдете ли с нас на бала?“.

Тя си поплака още преди това, връщайки се към спомени за шарения клас и неговите успехи и магарии. И до последно бе нащрек, предвкусвайки че и сега 12. А няма просто да влезе през вратата в последния си учебен ден.

За да пожелае на добър час на младежите, директорката  пък се появи с тениска от онези, които са хит в социалните мрежи. Надписът на фланелката гласи: "Аз съм абитюрент, абетурент, абуригент“. Всяка от тези думи е зачертана и най-отдолу следва: „Абе, 1, 2, 3…“

Момчета хукнаха да търсят Росица Василева по етажите, след като се позабави да излезе и да даде отговор на нестандартната покана за бала.

„С вас съм в лимузината!“, зарече се накрая тя, макар че автопаркът беше по-скромен – мерцедес, фолксваген, мазда, ауди и пежо. Алекс свари първи да се уреди госпожата да му бъде дама на партито на 24 май в Тримона.

Оказа се обаче, че с това изнанадите тепърва започват пред статива, накичен с балони и с корково табло, на което бе изписана 12-ица с 16 значки на училището – по една за всеки абитуриент. Първолачета в народни носии притичаха и заеха позиция за поздрав към големите.

1. Б пристигна с червени балони с хелий, а най-отпред Николета, Ели и още едно Ели крепяха в шепи пърхащи бели гълъби, които да пуснат с пожелание за попътен вятър на най-горния клас.

Той обаче също се беше подготвил – с 5 куплета възхвала на класната. Текстописците първо мъчили да вкарат строфите  в мелодията на шлагер, който тя обича. После завили към рока, а с аранжимента помогнал учителят по информатика Георги Трайков, който застана и на музикалния пулт. Така в двора гръмна бъдещият хит „12-а песен“ за „минути непонятни и чепати, разговори лично до безчет, които ни спасяват по-нататък от двойка, зебележка и Съвет…“

Това е невероятен клас – успяха да запалят всичко, до което се докоснат, разказа Росица Василева. Именно той дал идеята да се направи Патриотична ограда на училището с ликовете на български възрожденци по повод 170-годишнината на школото, горял в благотворителните концерти за набиране на средствата.

А Станислав Денков, който освен това изкарал и 4 г. като председател на Ученическия съвет, получи Звездата на випуска. Тя бе поставена в Алеята на славата върху пътека с 42 червени плочки – първи лъч от слънце, към което всеки следващ випуск ще добавя по още един свой.

Идеята за алеята възникнала, когато се разбрало, че випуск 2021 няма да спази традицията да подари на изпроводяк картина, а е подготвил магнолия за двора. Ръководството веднага преценило, че дървото си заслужава специален кът. И осигурило и пейка, която да се сложи до него. На нея е изписан слоганът „Има такова училище!“.  То също е измислено от 12. А.

Оттук нататък пътят на класа тръгва в различни посоки. Станислав ще учи маркетинг в ПУ, Илия – политология, други се насочват към педагогика или национална сигурност. Да бъдат хора и всичко да правят със сърце, им заръча класната. И още: да не се страхуват, а да сбъдват мечтите си. Да започват всеки път с малки крачки, защото това е началото на всяка промяна.

Трудно се спи в дни на раздяла, призна и Гергана Аврамова, за която това е 11. випуск като директор, но е преподавала на всички ученици в школото.

„Днес хвърлихте тениските и маратонките на детството, за да сложите елегантните дрехи и обувки – обърна се тя към тях. – Още ви убиват, но дано не ви стягат, защото ви чака дълъг път. Следвайте сърцето, не асфалта! Бъдете здрави – без здраве няма щастие! Бъдете силни, но не с всички средства!“

Директорката заръча на зрелостниците да са разумни в смелостта си и добри, но не наивни. А също и да са зрели, но да не се взимат твърде насериозно, защото със смях се живее по-лесно. „Не се уповавайте на готовите истини, а търсете своите -  каза още Аврамова. – Нека работата да ви носи удовлетворение, парите ще дойдат сами. Помнете, че умираме всеки ден, а живеем само един път. Обичайте и търсете кой ви обича въпреки, а не защото“.

Директорката направи уговорка, че не пожелава лек път, защото той никога не е правилният, ала  изпраща от сърце попътен вятър. "Сбъднете мечтите и дано не се разочаровате от тях, а да ги надминете - добави тя - Бог да е с вас! Вдигайте платната! Ние ще ви чакаме винаги тук с хляб и сол, любов и надежда!“.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

SOP

SOP

14.05.2021 | 19:29

Първо се научете да пишете грамотно, пък тогава коментирайте училищата!

Отговори
5 0
Идиотия

Идиотия

14.05.2021 | 14:53

Какво е това средно училище със завършваща една паралека и 16 ученика? Кой е разрешил да се сформира випуск от един клас? Какъв е смисъла от подобни средни училища? Данекоплатците и за това безумие ли плащаме?

Отговори
4 7
и други има

и други има

14.05.2021 | 15:32

Пеньото и там беше същата тъпотия и затова ги вляха в Автото. И други такива училища има в града и околията. Випуск от 1 клас или два класа от по 15 човека. Смятай и обучението какво е там.

Отговори
1 7
24 Май!

24 Май!

14.05.2021 | 19:39

ОООО СВ.СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ,МОЛЯ ОПРОСТЕТЕ Й ГРЕХОВЕТЕ!ТЯ УЧИЛИЩЕ НЕ ВИДЯЛА,УЧИЛИЩЕ КОМЕНТИРА...

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?