4232

В последния момент: Пловдивският университет отменя приема в 2 специалности

Който ги е посочил като първо желание, може да допише още в картона. Желаещите да държат приемни изпити се стопиха, по теология е само 1

Пловдивският университет отмени в последния момент приема в две специалности. Няма да обучава в „Политология“ и „Международна политика и бизнес дипломация“.

Новината идва, след като вчера изтече срокът за подаване на документи на кандидат-студентите, които искат да се явят на приемни изпити. Който желае да ползва само матура, може все още да подаде документи – до 4 юли

 От висшето училище обясняват, че кандидатите, които вече са посочили двете отпадащи специалности като първо желание, имат възможност да допълнят нови в състезателния картон.

Деканът на Факултета по икономически и социални науки д-р Маргарита Русева потвърди пред „Марица“, че няма да има прием в специалностите „Политология“ и „Международна политика и бизнес дипломация“. Тя обаче отказа коментар каква е причината в последния момент те да  отпаднат от приема за следващата академична година, за която ПУ „Паисий Хилендарски“ първоначално предложи общо 104 специалности.

По неофициална информация преди време е имало забележки при извършването на следакредитационния контрол, но не е ясно дали това е причината за отмяната на приема за догодина.

Около приемната кампания възникна и още един проблем. Тази година изпитите са изтеглени със седмица напред  и започват тази неделя, а срокът за подаване на документи изтече вчера. Все още обаче някои гимназии не са връчили дипломите на своите абитуриенти. Има насрочени церемонни за понеделник. Това отнема възможността  на зрелостниците да се явят на приемните изпити и им остава да кандидатстват единствено с оценката от матурите, ако тя се признава за вход за желаната специалност. Поради по-ранните дати на кандидатстудентските изпити няма възможност за удължаване на срока за подаване на документи, което бе редовна практика в предишни години.

Това лято най-масовият изпит в ПУ „Паисий Хилендарски“ ще е по говорни и комуникативни способности – желание да се явят на него са заявили 1528 кандидат-студенти.

Това отнема първенството на приемния изпит по български език, който в годините назад беше вход за най-много специалности. Преди матурите да могат да се ползват наравно с него, събираше по 5500 кандидат-студенти.  Сега са 700. Изпитът по български език е първият от всички – тази неделя. Ще има обаче и още един – за филиала в Кърджали. За него са подали документи 7 кандидат-студенти и ще се проведе там на 1 юли.

Приемен изпит по английски език искат да положат 310 кандидат-студенти, по математика -  152-ма, по изобразително изкуство – 140, по информатика - 96.

Политиката на МОН и на висшите училища резултатите от матурите да са вход за университетите стопи драстично желаещите да държат кандидатстудентски изпити. Така тази година някои изпити в ПУ ще са бутикови. Само един желаещ има за теология, петима са се записали за френски език, седмина – за испански. 

След като вече и в „Право“ се влиза без изпит, желаещите да държат история са едва 27. За химия са се записали 22-ма, за музика – 23, за немски език – 26. На този фон по-сериозно ще е присъствието по биология – 60 кандидат-студенти. За теста със събеседване по физика желащите са 6.

През следващата академична година ПУ „Паисий Хилендарски“ ще обучава по 3 нови специалности в редовна форма: „Европейски изследвания, програми и проекти“, „Технологии в медицината“ и „Телекомуникационно инженерство“.

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.9/5 от 11 оценки
3.9/5 от 11 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?