Следвайте ни

В Пловдив след 22 ноември: Редуват онлайн и присъствено по график до Коледа

Още 12,5 млн. лева за училищата, за да прилагат мерките срещу ковид

viber icon

Решенията за общо преминаване към обучение в електронна среда на областните щабове ще са в сила още седмица-две, след което ще има графици за редуване на паралелките в присъствен и онлайн режим до Коледа, обяви министър Красимир Вълчев

Той вече говорил с Регионалните управления на образованието в седемте области с най-високи стойности на заболеваемост, сред които са Пловдив, София, Благоевград, Шумен. 

За Пловдив решението на щаба за обучение онлайн е до 22 ноември за класовете от 6. до 12. Това означава, че след тази дата вероятно ще има щафетно превключване за различни класове и паралелки, като графиците на първо време ще са до коледната ваканция.

Указанията на МОН са при изработването им да се заложи повече време присъствено за някои класове – например в 8., особено за езиковите паралелки, както и за седмокласниците предвид предстоящите НВО.

„Именно областните щабове взеха отговорните решения – подчерта министърът. – В момента е популярно да се затваря вкупом заради страховете на фона на повишаващия се брой заболели, но това е по-безотговорно по отношение на бъдещето в сравнение с диференцирания подход. Училищата са нарочени за идеалния виновник за разпространяване на заразата, но няма доказателства за това. Дори в начален курс заболеваемостта към момента е 12 пъти по-ниска от средната, но е възможно това да се дължи и на липсата на симптоми  в тази възрастова група“.

Към момента остават в сила трите варианта за превключване онлайн - според заповедта на здравния министър при достигнат праг от 15% заболели, по нареждане на Областния щаб след преценка на локалната ситуация и по искане на училищните директори.

Учебните заведения ще получат допълнителни средства, за да обезпечат мерките срещу коронавируса, каза още Вълчев. Той бе гост в предаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

Още от началото на учебната година директорите настояват за допълнителни средства, защото харчат много за дезинфектанти.

„Говорим в тази връзка с директорските и синдикалните организации. Ще подпомогнем бюджетите до края на годината за обезпечаване на мерките, като системата ще получи допълнително 12,5 млн. лева. Най-вероятно това ще стане в началото на декември с актуализацията на бюджета“, обясни Вълчев. Той призна, че има училища, на които без такава помощ парите няма да стигнат за дезинфектанти до края на учебната година. По-голяма нужда от средства имат  в гимназиите и за прогимназиален курс, основните училища имат повече икономии, допълни министърът.

През изминалата седмица е имало смут в системата заради недостиг на информация за родители. Затова Вълчев е наредил те вече да бъдат информирани от ръководствата на училищата за актуалната ситуация в школото всеки ден. Според насоките на МОН от началото на учебната година до момента това ставаше веднъж в седмицата, както и при настъпване на извънредна ситуация със заболяло дете, учител или член на непедагогическия персонал.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

НЕКАДЪРНОТО ТРИО ЗИД

НЕКАДЪРНОТО ТРИО ЗИД

15.11.2020 | 14:15

Политически и управленски провал за некадърното трио - Ванчо Краданчо, Данка Измамка и Зико Комико.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?