49

В Пловдив: Еврокомисарят Мария Габриел представи "университетът на бъдещето"

Стартира работата за единна европейска диплома за висше образование. ЕК обмисля и общ европейски знак за образователна степен и за статут на европейските университетски алианси. Това съобщи в Пловдив еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование Мария Габриел. Тя бе гост в Аграрен университет и се включи в дискусия на тема „Иновации и образование – изграждане на синергия за по-добри възможности“.  Еврокомисарят се срещна с преподаватели, студенти, иноватори, млади учени и представители на Европейския институт за иновации и технологии в храните /EIT Food/.

В Европейската стратегия за университетите водещата инициатива са европейските университетски алианси. В момента има 44 такива, като целта е до 2024 година те да станат 60.  Аграрен университет - Пловдив е партньор в Европейски университетски алианс UNIgreen, одобрен за финансиране от Европейската комисия на 27 юли 2022 г. , припомни ректорът на ВУЗ-а проф. Христина Янчева. Алиансът е първият в Европа проект за „зелен“ европейски университет по агрономически, биотехнологични и природни науки.

„Не може всеки поотделно да постигне успех, трябва да сме обединени, трябва да сме заедно“, подчерта Мария Габриел пред студентите. Европейските универститетски алианси всъщност са университетите на бъдещото, те са двигателят за амбиции, иновации, нови умения. За развитието им има отделен бюджет за периода 2021-27 година в размер на 1.1 милиард евро. Така, за първи път наука и иновации в ЕС са обединяват, посочи още българският еврокомисар. А сектори като енергетиката, земеделието, сигурността, транспорта изпитват остра нужда от иновативни решения. 

Първото голямо предизвикателство на всички компании в Европа е да се намерят хора с подходящите знания и умения, т.нар. „таланти“. Около 70% от компаниите се сблъскват с този проблем, сочи статистиката. Според Мария Габриел тук е мястото на университетите, които да обучават новите таланти. „Стойността на една идея се крие в нейното ползване“, цитира тя Томас Едисон, за да подчертае още веднъж, че светът има нужда от иновации. ЕК е заложила до 2025 година 1 милион души в Европа да придобият знания в сферата на „дълбоките технологии“ – инженерни и високотехнологични дисциплини, водещи до покачване на иновационния капацитет. 

Снимки от Валентина Биларева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Зара

Зара

11.02.2023 | 18:57

Българските университети извън София бълват безработни! Закривай!

Отговори
1 0
Колев

Колев

10.02.2023 | 16:28

Откога иначе простоватото хаджидимовско Марийче женено за французин стана толкова ценен кадър на просветата.

Отговори
3 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?