Следвайте ни

Майстор Лефтеров учи с видео как се прави хляб

viber icon

Да се научиш да правиш хляб от прочутия пловдивски майстор Георги Лефтеров - дистанционното обучение даде този шанс на учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”. Пекарят с куп патентовани рецепти влезе в онлайн часовете там.  

„Учим младите не просто да обичат професията си и да бъдат добри, но и да могат да оцеляват в трудно време като днешното. Учениците ни знаят как сами да си замесят и опекат хляб”, казва учителката по професионална подготовка Галина Банкова.

Освен че дала на тийнейджърите основни рецепти за хлебни изделия, всеки ден заедно гледат клипове на майстор  Лефтеров. Имената на неговите хлябове са свързани с историята на Пловдив ​- тъмният е Пулпудева, белият ​- Евмолпия. От него учениците научили, че не бива „да изкарват въздуха от хляба” и как да правят пълнозърнест с риган, ръжено-пшеничен с карамелизиран лук, бял със закваска от стафиди. Лефтеров разказал и историята на хляб от времето на Голямата депресия, който и до днес се прави в Чикаго. Заради  недостиг на брашно, пекар от местната църква измислил нова рецепта - с 30% картофено пюре. Тъй като пюрето стопира втасването, прибавил мед. Лефтеров има правата за България да произвежда този хляб.

Заради желанието на учениците да готвят, има онлайн практически занимания. Всеки презентира ястието си с фотоси и обяснява реализацията стъпка по стъпка. Използва се платформата Майкрософт Тиймс, която позволява да се коментира и готви в реално време. Царевична палачинка със сьомга, цветна панакота, мъфини  славянски гювеч вече са измайсторени в домашните кухни. Преподавателката ги оценява и дава още идеи за презентацията.

„Извънредната ситуация активира по-непостоянните да бъдат по-отговорни и активни. Нагледните клипчета привличат вниманието им. Учениците вече не очакват единствено от учителя информация, а сами търсят и предлагат идеи, начини за декориране, плейтване и аранжиране. Научиха нови техники, разбраха, че телефоните и таблетите не са само за игри. Някои направиха първите си презентации за моите часове”, радва се Галина Банкова. Родители също  проявяват интерес да участват в уроците и „крадат” идеи за менюто у дома.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?