Следвайте ни

В новите STEM центрове: Фокус-мокус и класната стая става на зони

Прожектират върху преградите, пишат на стената

viber icon

Ученици от Пловдив и областта вече ще изучават природни науки в нова учебна среда, в която подвижни стени бързо прекрояват пространството, разделят го на зони за индивидуална, групова работа и кът експерименти, а върху подвижните стени се проектират изображения. И дори се пише върху стените, покрити със специална боя.

Така ще изглежда STEM центърът, който започва да изгражда Математическата гимназия. Тя и още 4 учебни заведения от областта спечелиха по  300 000 лева по „Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда". А още 7 са класирани с по-малки проекти, за които финансирането е до 50 000 лева.

Стартът е този септември, като всичко трябва да е готово до септември догодина. Очакваме финансирането, както и последни указания за избор на изпълнители и доставчици, каза директорката на Математическата гимназия Веселина Карапеева.

Там проектът ще се реализира в допълнителната сграда в двора на школото. Изборът паднал върху нея, защото е собственост само на Математическата и няма да се налага съгласуване с ОУ „Драган Манчов“, с което школото дели основната сграда. Намерението е да се превърне в комбинирана среда за различни режими и форми за работа -

в обща група, в малки групи, самостоятелно, за онлайн срещи и дебати

На първия етаж двете най-големи компютърни зали ще бъдат слети. Там ще се оформи Център поприродни науки, изследвания и иновации. Общото пространство ще има обособени 3 зони  - по биология, физика и химия. До лабораторията по химия ще има зона с ограничен достъп за експерименти.

По същия начин ще се бутне една стена, за да може на третия етаж да се направи новият Център за технологии, дигитални създатели и млади изследователи. Там ще са зоните по информатика, технологии и роботика, за изследвания и проучвания. Предвидени са също кътове за почивка, както и за демонстрации.

В момента нямаме лаборатории за профилиране на обучението по природни науки, а това профилиране влиза в сила тази година за единайсетокласниците, казва Карапеева. Така например, който е избрал профилиращ предмет химия, ще има 5 часа седмично по него.

Няма как обучението да е качествено, ако няма възможност за лабораторна работа, категорична е директорката

Останалите помещения в корпуса остават класни стаи, защото ще са нужни, особено при мерките за изолиране на паралелките в условията на пандемията. Там също обаче ще има леки трансформации. Идеята е да няма фиксирано място за бялата дъска и чиновете, а модулите да могат много лесно да се прегрупират, като така всяко кътче да може да се ползва във всеки момент по няколко различни начина, обобщава Карапеева. Такава е визията на школото изобщо за модерната учебна среда, която ще се търси и в бъдещия проект за нова сграда на МГ.

Подвижните преградни стени ще се използват и като екрани за прожектиране. Всяка зона ще бъде оборудвана с преносими и мултифункционални устройства, 3D принтер, лазер за гравиране, плотер. За стените ще се използва специална боя, която позволява писането върху тях. Прилежащите към двете основни зони коридори ще бъдат трансформирани в кътове за почивка и споделяне.

Огнище, езерце и пещера в ОУ „Райна Княгиня“

6 зони позволяват различни режими на учене, общуване и отдих в проекта за STEM център на ОУ „Райна Княгиня“. „Огнище“ е наречено голямото фоайе, подходящо за работа в малки групи. „Езерце“-то ще е мястото за социални контакти и отдих. В „Пещера“-та ще бъдат разположени работни места,  базирани на технологията на виртуална и добавена реалност заедно с достъп до информация и от книжно тяло. Четвъртата зона е практическа лаборатория, петата е лекционна зала, а шестата зона е място за учителите, където да планират дейностите си в центъра.

В Професионалната гимназия по електротехника и електроника предвиждат STEM център със зона за природни науки и зелена енергетика, за виртуална реалност, приложно програмиране и роботика, изследователска зона за иновации и експериментиране, както и зона за дискусии.

Сред училищата с проекти за по 300 000 лева са също СУ „Васил Левски“ в Карлово и ОУ „Христо Смирненски“ в Хисаря.

7 училища с малки проекти

Седем за училища ще получат финансиране за по-малки проекти. По 50 000 лева за STEM среда спечелиха СУ „Патриарх Евтимий”, Националната художествена гимназия, ОУ „Васил Левски” – Рогош, ПГ по селско стопанство в Белозем, ОУ „Св.св.Кирил и Методий” – Чешнегирово. С 35 000 лева ще трябва да осъществи проекта си за център по природни науки екипът на ОУ „Отец Паисий” – Първомай, а 29 000 лева извоюва НУ „Любен Каравелов” – Съединение.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Смях

Смях

07.09.2020 | 15:17

Райната само в база инвестира , учителите гола вода!!!даже не са в десятката на резултатите на матурите за 7 ми клас , смях...

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?