Следвайте ни

В нова сграда ОУ "Драган Манчов" може да се профилира в технологиите

Предстои да се възложи проект за ремонт на Математическата гимназия

viber icon

След евентуалното преместването ОУ „Драган Манчов“ от сградата на Математическата гимназия то ще заложи на профилирането в посока технологии. Идеята е  да стане основно училище със засилено изучаване на математика и технологичнологични предмети, базово програмиране, базова роботика. Ще се развиват IT и инженерни профили. 

Този дългосрочен план разкри зам-кметът по образование, бизнес развитие и европейски политики Стефан Стоянов.

Както "Марица" писа, община Пловдив възнамерява за предприеме проектиране на нова сграда за парцела от 10 декара край мол "Пловдив". За градежа вече кандидатства с проект по националната програма за строеж и разширяване на училища и детски градини, не получи одобрение на първия етап, но предстоят нови фази. 

Стоянов отчете, че потребностите на града растат и тази година първолаците  са около 5% повече. Отдава този ръст на икономическото развитие, което привлича хора, търсещи възможности за работа в Пловдив.  Очаква проблемът с местата в учебните заведеня да се реши с напредъка по процедурите по строителството на ОУ „Княз Александър I“.

Предстои да се възложи проект и за основен ремонт на сградата на Математическата гимназия, за да бъде разширен корпусът й. Целта е да се осигури достатъчно място за преминаване на едносменен целодневен режим. Тепърва обаче ще се търси финансиране. 

Стоянов припомни, че ОУ „Княз Александър I” има отреден терен в двора на Хуманитарната гимназия. „За съжаление, нямаме терени в центъра на града, още по-малко в близост до Хуманитарната гимназия, а повечето деца, които посещават “Княз Александър I”, са от квартала или родителите им работят в близост до него,“ аргументира се Стоянов. Сградата ще е в западната част на двора, като се предвижда и основното училище, и гимназията, да разполагат с дворно пространство. Ще се запазят и няколкото прекрасни чинара, които се намират в двора. 

ОУ "Княз Александър I" има защитен индикативен бюджет от около 7 млн. лв., като 5 млн. лв. са от държавата, а 2 милиона са от общинския бюджет. Тепърва ще се изготвя технически проект. В момента се чака одобрение, понеже мястото е в историческата част на града. 

За ОУ „Драган Манчов“ предстои да се възложи технически проект и след това да се види на каква стойност ще възлезе той. 

Стефан Стоянов отчита, че досегашните стъпки са напредък по разрешаването на проблема , тъй като ще осигурят самостоятелни сгради на две основни училища, както и на Математическата и Хуманитарната гимназия. Освен това по този начин ще се гарантират и повече места за ученици от 1. до 7. клас.  

„Очакванията ми са, че държавата ще продължи да финансира нови обекти по програмата от миналата година и ще можем и с наши общински средства да реализираме тези проекти. Анализите показват, че ако не се вземат мерки сега, е много вероятно до 4-5 години максимум да има недостиг на места в 1. клас. А все още не сме се справили с част от задължителното целодневно обучение особено в начален етап“, посочи Стоянов.   

В момента има недостиг от поне 300 места в ясли и 100-150 в детски градини. Затова основна задача на екипа е да заложи в новия устройствен план повече места за отчуждаване за образователна инфраструктура, която да отговори на развитието на икономиката в града.  

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

КОЛАРОВ

КОЛАРОВ

17.07.2021 | 11:39

КАКВА ПРЕВИЛЕГИЯ Е ПЕШО КОНЯ ДА ТИ Е РОДА. ДЕЦАТА НА АКТИВНИТЕ БОРЦИ ПРОТИВ ФАШИЗЪМА РЯПА ДА ЯДАТ

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?