49

В надпревара "Буквоплет": Второкласници накараха каланхое да разцъфне, не знаят какво е изключение

Второкласничка от ОУ „Васил Левски“ успя за секунди да открие двете уловки в думата „автосервиз“ и да произнесе буква по буква как се пише правилно. Виктория Трайкова състави и изречение с нея. „Мама закара колата на автосервиз, защото…“, затрудни се леко момичето. „Третият клапан тракаше, предположи водещият на състезанието БУКВОПЛЕТ. Спука гума, доби кураж ученичката.

Надпреварата по правопис срещна днес в Дома на културата победителите от училищните кръгове – в областен етап. Състезанието се организира от пловдивските Лайънс клубове "Евридика", "Пловдив" и "Филипополис". Проверява знанията на второкласниците. "Буквоплет" е версия на български език на английското състезание „Spelling bee“, адаптирана от Лайънс клуба в Русе. Форматът протича според официално утвърдени правила, като във втория кръг децата трябва да произнесат буква по буква изтеглената с жребий дума, а след това да съставят изречение с нея, за да стане ясно дали разбират значението й. Имат общо минута и половина. След прекъсване заради пандемията този път 7 училища излъчиха по трима първенци, които да премерят сили помежду си.

В журито срещу тях седнаха доц. Теофана Гайдарова от ПУ „Паисий Хилендарски“, филологът Мая Атанасова и учителката Гергана Иванова. А русенският  актьор Илия Деведжиев взе микрофона, за да възлага задачите на хлапетата, но и да им помогне да се отърсят от напрежението.

Мария от СУ „Св. Константин-Кирил  Философ“ се справи без проблеми с думата „разцъфна“ и изуми залата с изречението: „Каланхоето ми разцъфна“. Наложи се комисията да разясни на водещия, че каланхое е вид цвете. „Много поздрави на твоето каланхое от моята магнолия“, реагира той.

Оказа се обаче, че участници изпитват известни трудности – не знаят например какво значат думите „изключение“ и „дресирам“. Сгрешиха „подкъсявам“ и „срамежлив“. Не успяха да съставят изречение с „единичен“. Но се справиха с „умаляемо“, „забележка“, „компютър“.

За 12 секунди Нели Петрова от ОУ „Елин Пелин“ успя за каже как се пише „изключение“. Ала когато състави изречението „По изключение ударих едно дете“, журито помоли да измисли друго. Същият казус възникна и със „сбръчкан“. Михаела Георгиева от СУ „Симон Боливар“ се справи без проблем със своята дума и я постави в изречението „Дядо ми е сбръчкан“. Не сте видели дядото, пошегуваха се от публиката родители с евентуални възражения на комисията. И водещият отсъди като в „България търси талант“: „Получаваш едно трудно „да“.

Най-добрите ще се срещнат отново на финала през април.

 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?