Следвайте ни

В МГ: часове по математика на пандемиите, 3D ремонти, орбитална симулация

viber icon

Математика на пандемиите, 3D ремонти и орбитална симулация - в тези три авангардни сфери и в още иновативни като тях ще се обучават единайсетокласници от МГ "Акад. Кирил Попов" в Пловдив. Училището е сред четирите, включени в „Умения за иновации“ (Skills for Innovation) – нов пилотен проект, чиято цел е да вдъхнови следващото поколение млади иноватори у нас. Той се реализира от технологичната компания Intel с подкрепата на Център за творческо обучение.

Освен Математическата гимназия, дейностите ще се реализират още в ПМГ “Проф. Емануил Иванов” в Кюстендил, ЕГ “Проф. д-р Асен Златаров” в Хасково и 138 СОУ „Проф. Васил Златарски” в София. 

Проектът включва разнообразни активности, предназначени както за ученици, така и за учители. Фокусът е поставен най-вече върху внедряването на технологии и създаването на възможности за учене, които активно ангажират младежите по целия свят.

“Искаме да трансформиране начина, по който технологията се използва в образованието. Идеята ни е учителите и учениците да разгърнат пълния си потенциал, като се насърчава аналитичното мислене и по този начин се изграждат уменията за технологично вдъхновено бъдеще“ казва Маргарита Боргоджийска, координатор на проекта в Център за творческо обучение.

Обучението на ученици ще започне през септември 2021 г. Участниците в проекта ще разполагат с иновативни материали, предимно в областта на т.нар. STEM (science, technology, engineering and mathematics – наука, технологии, инженеринг и математика), предстоят редица обучения за подготовка на екипите в училищата, ще бъде осигурен  и достъп до най-съвременни технологии от Intel. Организаторите отпускат по 32 200 лева на всяко от четирите учебни заведения.

Всяко е имало и възможност да избере приоритетна област и с кои паралелки да работи в нея. Изборът на Математическата паднал върху единайсетокласниците. Идеята е да обвържем работата по проекта с новата среда, с която ще разполагаме наесен - STEM-центъра, финансиран от МОН, обясни директорката Веселина Карапеева.

Както "Марица" писа, елитното пловдивско училище бе сред първите, които се пребориха за средствата, като му бяха отредени 300 000 лв. Вече са в ход процедурите за обществени поръчки и основната работа по преобразяването на допълнителния корпус в двора на школото ще се случи през лятото. На двата етажа ще бъдат оформени нови лаборатории и пространства, които ще могат да се трансформират чрез бързо пренареждане и прегрупиране, като ще може да се пише даже по стените със специална боя.

Официалното откриване ще е на 15 септември, успоредно със старта и на дейностите по проекта "Умения за иновации" за учениците. За учителите те вече са започнали и педагозите в момента се подготвят за модерните подходи и техники. Дори за тях ще бъдат предизвикателство иновациите, които ще могат да прилагат с възпитаниците си.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Йоан

Йоан

05.05.2021 | 16:10

Даскалите са в миналия век, съмнявам се, че ще се справят?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?