46

В документите за гимназия: Кодове объркаха родители на седмокласници

Кодове, които се въвеждат в електронната система и се вписват в книжните заявления за кандидатстване в гимназиите, объркаха родители тази сутрин на старта на кампанията.  Масово попълват конфигурацията от цифри за училището, а трябва да е четирицифреният код на избраната паралелка. Така след около 40 минути чакане, щом стигнаха до екипа, който въвежда данните от хартията в електронната система, за Стилиян Кисов и майка му се оказа, че трябва да почнат отначало. Това означава да прелистят наново свитъците с кодовете, да извадят на своите 9 желани паралелки, да ги попълнят в заявление, а после те да бъдат въведени електронно. 

Когато са 5-6 желания, става за десетина минути. Но има и ученици с по 27 изброени паралелки, хем са с високи резултати от изпитите – по 80-90 точки, обясниха учителките Станимира Михайлова и Десислава Александрова.  Такъв се случил първият седмокласник при отварянето на пункта сутринта.

Двете преподавателки са на линия от 8 часа, а за час през тях успели да минат само петима седмокласници. Това бави чакащите и опашката отвън расте.

От сутринта има средно по 50 човека в двора на ОУ „Екзарх Антим I“. То е един от петте центъра за приемане на документи на хартия в Пловдив.

Всичко се проверява и трябва да е прецизно, ние въвеждаме, учениците и родителите следят дали информацията съответства на желанията, обясниха дежурните учителки, докато Димитър Василев подписва последната бланка, придружен от майка си. Двамата се надяват наесен момчето да е ученик в Математическата гимназия.

За да няма струпване и напрежение, директорката на ОУ "Екзарх Антим I" д-р Катерина Василева  осигурила 3 зали, всяка с по два екипа – за сутрин и следобяд. В едната има и междинен, който да поеме потока в най-активните часове от деня. Предвидила и резервна зала в случай на  струпване.

Във фоайето и коридорите  пък са осигурени 8 работни места, на които има формуляри със заявленията, достъп до свитъците с кодовете и бланки за съгласие да се обработят лични данни. Там се попълват документите на хартия, преди да се влезе при компютрите. 

Трима учители насочват родителите как да извървят цялата процедура.

Не е имало проблеми със системата нито за миг от сутринта, увериха дежурните екипи. Въпреки това става бавно и с доста лутане от страна на родителите на седмокласници.

Майка от опашката разказа, че се опитала сама да подаде заявление онлайн. Регламентът е по електронен път от къщи или в един от центровете на хартия – но само по един от двата начина. Когато започнала, системата заредила веднага резултатите от националните външни оценявания, но не и бележките от дипломата, които са балообразуващи. Като знае, че миналата година имало подобни проблеми, жената решила да не рискува и да отиде на място в един от центровете, където да й помогнат, и да е спокойна за кандидатстването. Първото желание на сина й е Хуманитарната гимназия.

Лесно се ориентирахме, организацията е перфектна, но не може да се разчита да стане бързо, каза Борислава Анадолиева, която дойде със сина си Михаил да подадат заявление в ОУ „Екзарх Антим I“. Взела си отпуск, за да може спокойно да подреди 14-те желания на момчето, първото отново е Хуманитарната. 

По-сигурно е да се подадат документи на място, решило и семейството на Денислав Хаджиев, който завършва СУ „Братя Миладинови“ и кандидатства в професионални гимназии – ПГЕЕ, ПГ по битова техника и Механото. Застана на опашката с батко си и чака около час само да влезе в сградата на училището, тепърва ще попълват формуляра, а после желанията ще се въвеждат от екипите в електронната система. 

За кандидатстващите в професионални гимназии е нужно и медицинско свидетелство.

Подаването на документите продължава до 7 юли включително.

Добре е да се посочват повече желания - така, ако балът не стига за първите няколко, има още опции. Иначе може да се окаже, че седмокласникът не е приет никъде. В този случай за второ класиране не може да пренареди желанията и трябва да чака трети тур - за да се включи отново за останали незаети места.

Първото класиране трябва да е ясно на 12 юли.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Майка

Майка

06.07.2022 | 16:53

Миналата година подадох документите на детето ми електронно, за няма и 3 минути. Бях си подредила предварително желанията и намерила съответните кодове. За средно грамотен човек не би трябвало да е трудно.

Отговори
5 0
Нона

Нона

05.07.2022 | 21:50

Кога ще може да се кандидатства само онлайн??? Поредна година олигофрения!!!

Отговори
5 1
Браво!

Браво!

05.07.2022 | 20:31

Великата организация пак е в ход. Краткото време на слава на нищоправещите. Чиновници...

Отговори
4 1
Абитурент

Абитурент

05.07.2022 | 11:49

Искам при госпожата с блузката на точки да уча

Отговори
3 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?