Следвайте ни

В детските градини за родените през 2018 г.: 2045 места - при лимит 23 хлапета в група

viber icon

Проблемът при приема идва от неравномерното разпределение по районите и разминаването между желанията на родителите и възможностите на мрежата от учебни заведения 

Директорите на детските градини в Пловдив обявиха общо 2045 места  за тригодишните, които наесен трябва да постъпят в първа група. Реално в електронната система за централизиран прием обаче са заявени малко повече - 2067. Разликата идва от група с 22 хлапета в ДГ „Перуника“, където се очаква новата сграда да увеличи капацитета, като това вероятно ще стане за втора възрастова група.

Обявените бройки към момента в 93 групи са на база на новите нормативи в държавата, които изискват да се спазва лимитът от 23 малчугани в една група в детската градина. Някои от пловдивските дори са фиксирали 22, а в блоковите и в други учебни заведения с ограничена база има и групи с по 16 деца.

Ако първото класиране покаже, че тези позиции няма да стигнат и останат много неприети хлапета, ще се мисли за 

обявяване на допълнителни бройки - 

възможност, която е предвидена в закона.

В подобни ситуации в предишни години в Пловдив се е стигало и до решения на Общинския съвет, с които числеността се завишава чувствително - до 30 деца в група. Така беше миналата пролет, когато за 2070 места се бориха 2327 малчугани и 441 останаха неприети на първи тур, макар да имаше и 184 незаети места. Опитът показва, че голяма част от свободните позиции са в район „Източен“, който не е желан. Проблемът с недостига идва в голяма степен именно от неравномерното разпределение по районите и разминаването между желанията на родителите и възможностите на мрежата от учебни заведения.

Всяко увеличаване на капацитета на групите, от една страна, осигурява прием на още деца, от друга, предизвиква ропот сред родителите, защото трудно се обгрижват толкова много хлапета в група и това е предпоставка да се понижи качеството на обучението. Съпротива срещу такива решения има и от педагозите, чиято позиция е, че повишаването на числеността, ако се налага, трябва да бъде съпроводено с осигуряване на още един помощник-възпитател. При всички случаи евентуално увеличаване на броя на децата в група става до капацитета на учебното заведение.

От общинския отдел „Образование“

очакват сходна на миналогодишната ситуация или малко по-добра,

тъй като по данни на ГРАО наборът на родените през 2018 г. не се отличава много от броя на родените през 2017 г. Децата, които подлежат на обхват тази есен, са с 42 по-малко. Но местата също са минус 25.

Регистърът обаче винаги е само груб предварителен ориентир, защото огромна част от хлапетата с адресна регистрация в Пловдив всъщност не живеят в града, а много от тях не са и в България. Родителите на други избират да ги задържат у дома на тази възраст. Задължителната по закон вече е 4 г., но Пловдив е сред общините, които все още не са пристъпили към тази мярка и се възползват от гратисния период поради липса на база, като същевременно се строят и разширяват детски градини. 

Ще има достатъчно места, уверяват от Община Пловдив. От там съветват да се посочват повече желания, а не само едно учебно заведение, за да има по-големи шансове детето, като предварително родителите проверят и какви места са обявени. Ако семействата държат хлапето да тръгне на детска градина, може да се наложи компромис - то да постъпи не в най-желаното учебно заведение, а където има свободни бройки.

Заявления вече се приемат онлайн до 11 май, а на хартия - в градината по първо желание, до 10 май, първото основно класиране е на 13 май.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?