Следвайте ни

В Деня на Земята: Сатенен орех и хотели за насекоми в Аграрния

viber icon

Сатенен орех със звучното име ликвидамбър скоро ще цъфти под прозорците на аудиториите в Аграрния университет. В акция по повод Деня на Земята Студентският съвет посади 7 фиданки, а гл. ас. Валентин Панчев лично даде указания в своеобразна лекция по декоративно градинарство на ентусиасти от всички специалности и курсове в учебното заведение.

Ликвидамбърът е устойчив за нашите климатични условия и е с ефектна есенна багра в червено, обясни той. Дава овални тропически плодове и има красива кора, за който обича да се вглежда в детайлите.

Фиданките сега делят лехата в моравата зад Ректората с дърветата от вида пауловния. Но щом поотраснат, след 2-3 години старите ще бъдат премахнати. Причината е, че пауловнията е доста агресивна, макар да дава голямо количество дървесина и да цъфти красиво в лилаво. Със залесителната акция по естествен начин ще стане преобразяването на тревната площ до кафето, която е любимо място за студентите.

Освен с фиданките, те дойдоха и с къщички за насекоми, които да бъдат поставени на различни места в парка на Аграрния. Не бях се сетила за тази възможност – призна деканът на Факултета по растителна защита проф. Вили Харизанова. И разказа, че в градска среда на насекомите им е трудно да намерят скривалища за зимуване. Именно заради това производителите вече правят хотели да буболечки и хвърчащи. Така поощряваме полезните опрашители да са сред нас, добави деканът. Освен че помагат за запазването на разнообразието, къщичките са и много красиви.

„Всеки ден правете добрини, не струва нищо!“, заръча проф. Харизанова на студентите, след което те се върнаха към онлайн лекциите с надежда да се случи обещаното завръщане присъствено от 10 май.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Не че нещо, ама...

Не че нещо, ама...

22.04.2021 | 15:19

Пауловнията била агресивна.... В Пловдив има десетки пауловнии, които цъфтят и дават семена. Едно седем осем годишно дърво отделя 4-5 милиона семена. Дори 0,1% от тях да покълнат и станат фиданки, то майните трябва да ходят с мачете из града :) :) :). Та в този ред на мисли да попитам много уважаемото ръководство на университета... Къде са неизбродимите саморасли пловдивски гори от пауловния?!?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?