Следвайте ни

В Деня без асансьори: Да спортуваш и в час по математика СНИМКИ

Ученици редиха азбуката и музикални фрази с щафетно тичане по стълбите в СУ "Христо Г. Данов"

viber icon

Физическото възпитание, българският и математиката се срещнаха днес на стълбите на СУ „Христо Г. Данов“. И станаха първи приятели.

Хлапета тичаха нагоре и надолу, даже през стъпало-две, носиха щафетно букви, редиха фрази и накрая дори попяха. Със забавните игри школото  раздвижи всички и отбеляза Деня без асансьори.

Датата 28 април по традиция отправя посланието за повече физическа активност – особено актуално след месеците на онлайн обучение и заседяване на бюрото пред екрана. Според новите насоки на Световната здравна организация, възрастните е добре да упражняват умерена физическа до интензивна аеробна активност поне 150-300 минути на седмица, а децата – средно по 1 час на ден.

Без да е чувал за тези стандарти, Йоан от 1. В се втурна по стълбите с картонена буква в ръка – да я предаде на следващия пост Мартин, той пък на Зара и така още два етажа нагоре. На третия техни съученици разпънаха въже, на което всяка от разбърканите букви, които учителката Ирина Стоева раздаваше на старта, трябваше да заеме своето място в азбуката. Класната Дора Иванова измислила атрактивната игра.

Алев получи отговорната задача да държи от едната страна и пропусна тичането, но иначе обича да играе с топка в междучасията на двора. Зара пък е фен на гоненицата и покрай нея се оказа с добър тренинг за вчерашното катерене – 25 стъпала, площадка, и още 25 между всеки два етажа.

С охота се включи и Мартин, макар че повече обича да играе футбол. „И буквите са хубави. А най-голямото богатство е здравето“, научил първолакът от началото на учебната година.

Ирина Стоева е доволна, че децата не се задържат на едно място. В тази възраст всичките им игри са с тичане. „Като пораснат, може да забавят темпото. Но чак като прехвърлят 50 г.“, шегува се тя.

Докато 1. Б си подреди буквите на последния етаж, 2. Б загря за втората серия. Децата се разделиха на два отбора и също взеха стъпалата на бегом – да съберат разпръснати букви, с които после да сглобят мотото на Деня без асансьори: „Движи се, бъди здрав!“.

Повече подкрепа от трибуните на кое да е състезание получи спортната игра на 1. Б. В нея учителят Георги Петров, който преподава математика и физическо, и колежката му по български Ани Вълчева съчетаха езикови задачи, програмиране, спорт и музика. Получи се пълният STEAM профил, към който се стреми в момента образователната система, обединявайки точните науки и изкуствата.

Два отбора застанаха на най-горното стъпало, а всеки играч трябваше да изтича до долу, където го чакаше табло с разбъркани срички и електронна пчеличка върху него. „Умната“ машинка се движи по команда на децата през бутон на гърба й. Задавайки колко "стъпки" в коя посока да направи, те пък създават най-прости модели за програмиране. Щом се получи цялата фраза на таблото, се оказа, че е част от разпявката „Качвам се по стълба и надолу слизам“. И остана само 1. Б дружно да я изпее.

Вместо да си подават палка като при обикновените бегачи, първолаците си предаваха топка и микрофон, а предметите дадоха и имената на отборите им.

Мит е, че днешните деца стоят само на телефоните, смята Георги Петров. В СУ „Христо Г. Данов“ е забранено да се носят апарати в начален курс, но и не липсват на учениците, уверява той. Забелязал е, че много се движат, особено когато те решават как.

Затова и в часовете по физическо  избягва да ги строява даже за разгрявката и да показва стандартни упражнения. Това веднага прави участието формално и предизвиква съпротива. Друго е обаче, когато увлече децата в спортна игра. Хем извършва задължителното снемане на  показателите за физическа дееспособност, хем на тях им е забавно и са по-активни. Понякога се изненадва как сами си измислят ролеви игри и се вживяват, без дори да знаят, че възрастните така ги наричат. А през тях се учи най-добре.

Много е лоша диференциацията на предметите в училище, казва учителят по математика и физическо. Затова в СУ „Христо Г. Данов“ търсят начин за интегриран подход. Така било и в Деня на Земята, и в Деня на рециклирането, когато щафетни игри били съчетани с четене и опити по химия. Щом влезе във фоайето, всеки вижда и арт резултата – голямо пано с риба, изработено като  мозайка от разноцветни пластмасови капачки.

И в час по математика може да се спортува, категоричен е Георги Петров.

Снимки от Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?