Следвайте ни

В дежурните групи: Георги смени градината, за да иде баща му на работа в болницата

viber icon

Само едно прозорче светна рано сутринта в цялата ДГ „Зора“ – на дежурната група, която приема децата на медиците.

Всички учебни заведения от днес са затворени заради противоепидемичните мерки. Ученици и студенти учат онлайн. Единствено в 4 детски градини под тепетата дежурни педагози поемат децата на доктори, сестри и лаборанти.

Тригодишният Георги тази сутрин за първи път влезе в ДГ „Зора“. Момчето е записано в ДГ „Космонавт“, но родителите му решили да се възползват от възможността, която Община Пловдив даде за подкрепа на медиците на първа линия в дежурни групи. Бащата на Георги – Петър Кавлаков, е управител на аптеката на болница „Пълмед“, а майка му Лиляна е зъболекар и преподавател в Стомагологичния факултет на Медицинския университет. 

Бабите помагат, направили сме график за почасово гледане на ротационен принцип, но пак трудно се справяме, обясни Лиляна Кавлакова. Никой от двамата не може да остане у дома в трудния момент – Петър е на първа линия, при нея потокът  е намалял, но не е секнал. Още повече, че МУ приема и външни пациенти, които нямат финансови възможности да плащат на стоматолог.

Трудна ситуация – и за нас, и за децата, описа я семейството. И тримата вече са прекарали ковид. При Лиляна минало с чревни оплаквания и цистит, Петър преболедувал вируса с хрема и температура. А малкият Георги по принцип е със заден ринит и нослето му постоянно тече, тъй  че не се разбрало точно в кой момент е прихванал заразата от родителите. Най-трудно през двете седмици на карантина било именно той да остане затворен у дома, без игри с връстници.

В първия ден на новото място малчуганът не пророни нито една сълза. Освен, че е социален и бързо се адаптира, на входа с усмивка го посрещна учителката в ДГ „Зора“  Диана Павлова. С колежката й Теодора Добрева ще си поделят деня от 7 до 19 ч. в продължение на две седмици. Помага помощник-възпитател, общо три лели. Екипът, който е на бойна нога, засега даже е по-многочислен от петте деца, за които са получени заявления, че ще посещават дежурната група. На работа са и огнярят, за да отопли сградата, и домакинът, и готвачът заедно с помощник-готвач. Евелина Лукова е едната от двете дежурни медсестри. Обикновено работи в другата сграда на детската градина – на ДГ „Искра“, която преди години бе обединена с ДГ „Зора“. Трябва да има солидарност и да се помогне на колегите, казва Евелина.

Лаборантка от болница „Св. Иван Рилски“ също доведе рано сутринта 4-годишната си дъщеря и забърза за работа. Майка й, баща й, свекърът и свекървата са работещи и няма вариант за момиченцето.

Татко пък пристигна по тъмно в дъжда с разпечатано заявление и декларация, за да ги подаде и неговото дете да посещава групата от утре. Това може да се направи и по-лесно - по електронната поща.

Получавахме заявки по имейла до 19 ч. в петък, но навярно не всички са успели, обясни директорката на ДГ „Зора“ Дора Янева. Желаещите подават заявление и декларация, в която вписват къде и на каква позиция работят родителите, както и в кое учебно заведение е записано детето по принцип. Малчуганите са в сборна група, а учителките се постарали нищо да не им липсва – дори коледно настроение. Когато се разбрало, че градината ще е сред дежурните в града, украсили стаята на групата със снежинки и Дядо Коледа.

Те са колеги с опит, загрижени са и осъзнават дълга на професията, каза още шефката на ДГ „Зора“. Две от хлапетата са от нейната детска градина, а три идват от други. Директорката обаче е спокойна, че учителките ще ги приласкаят. Освен дълги години стаж като педагози, имат и опит със свои внучета.

Заедно с ДГ „Зора“ деца на медицински работници в периода на локдаун приемат втората база на „Захарно петле“, която е близо до МБАЛ „Пловдив“, ДГ „Светла“ – в района на УМБАЛ „Св. Георги“, „Каспела“ и „Пълмед“, а в район „Южен“ – ДГ „Албена“. Тепърва се очакват още желаещи, след като в последния работен ден миналата седмица десетки родители заявиха желание на горещата линия на Общината, а болниците също пратиха списъци на свои служители с малки деца. Нужно е обаче заявления да се пуснат и до избраната градина, за да се предвиди храна за малчуганите и там да се направи организацията за екипите.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?