3906

В битка за 221 паралелки в гимназиите: 5937 седмокласници от Пловдивско на национални изпити

Центровете за продаване на документи са с един по-малко, но заявленията масово се пускат онлайн

5937 ученици от Пловдивска област завършват тази година 7. клас и трябва да положат националните външни оценявания - по български език и литература на  19 юни и по математика на 21 юни.

Седмокласниците полагат изпитите в своите училища. В Пловдивска област учениците са разпределени в 512 зали в 141 учебни заведения.  За провеждането на тестовете но правилата ще следят 1892-ма квестори.

За националното външно оценяване по английски език по желание на ученика са заявили желание само 169 седмокласници от пловдивска област. Изпитът ще се проведе на 20 юни  в 20 училища с 24 изпитни зали.

На 25 юни пък е изпитът за проверка на способностите по музика за прием в СУ „Любен Каравелов“. За място в двете паралелки се борят 65 ученици.

Резултатите от изпитите са решаващи за приема в гимназиите в Пловдивска област, който тази година е в 221 паралелки.

В класирането имат право да участват всички ученици, успешно завършили основно образование в годината на кандидатстване, включително неявилите се  на НВО по БЕЛ и математика, като резултатът им от двата изпита се приема за 0 при балообразуването.

Право на участие имат и ученици от училища на чужди държави, които успешно са завършили клас, съответстващ на VII клас в България, който е признат от експертната комисия към РУО.

За първи етап на класиране учениците могат да кандидатстват в неограничен брой училища, в повече от една област. От Регионалното управление на образованието съветват да се посочат повече желания, като се подредят според предпочитанията. Ако балът не стига, системата ще търси място по следващото. Заради посочени малко на брой варианти всяка година има случаи с ученици, чийто бал стига за дадена паралелка, но тя не е била сред изброените в заявлението.

Резултатите от първо класиране ще са ясни до 12 юли, второто ще излезе на 19 юли, третото на 30 юли, а последното на 7 август.

21 центъра приемат документи

Седмокласниците ще подават документи за кандидатстване в гимназия онлайн или в 21 центъра, определени от Регионалното управление на образованието. В Пловдив тази година ще са 4: СУ „Христо Г. Данов”, СУ „Цар Симеон Велики”, СУ „Св. Софроний Врачански” и СУ „Найден Геров”. Това е с един по-малко от миналото лято  - отпадат ОУ „Ещзерх Антим I“ и СУ „Пейо Яворов“, които са в ремонт, а на тяхно място влиза СУ „Христо Г. Данов“. Очакванията са, че четирите центъра ще са достатъчни, тъй като практиката в последните години е масово да се подава заявление онлайн.

 По един център има и в останалите 17 общини: ОУ „Христо Ботев” в  Асеновград, СУ „Христо Смирненски“ в Брезово, ОУ „Иван Вазов“ в  Калояново, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”,  в Карлово, СУ „Петко Р. Славейков“ в Кричим,  СУ „Отец Паисий“,в Куклен, СУ „Христо Ботев“ в Лъки, СУ „Васил Левски“ в Маноле, ОУ „Петър Бонев“ в Перущица, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Първенец, НУ „Христо Ботев“ в Първомай, ОУ „Христо Ботев“ в Раковски, ОУ „Гео Милев“ в Садово, НУ „Неделя Петкова“ в Сопот, ОУ „Христо Смирненски“ в Стамболийски, СУ „Христо Ботев“ в Съединение, ОУ „Климент Охридски“ в Хисаря. Комисиите ще работят от 8 до 18 часа – за участие в първо класиране от 8 до 10 юли, трети тур от 26 до 29 юли и за четвърто класиране  на 5 и 6 август. За участие във второ класиране документи се подават от 15 до 17 юли в училището, където ученикът е приет на първи тур. Заявленията на тези, които не са приети никъде, се прехвърлят автоматично за следващия етап.

Ако се случи нещо извънредно

За първи път тази година се предвижда и допълнителна дата за националните изпити на седмокласниците. От тази възможност те могат да се възползват, ако в дните на редовните изпити са били в болница или по карантина, както и поради смъртен случай в семейството до месец преди НВО. Заявление за участие се подава в РУО до 7 дни след редовната дата на съответния изпит. След определяне на допълнителна дата министърът на образованието и науката със заповед определя график на дейностите по приемане на учениците.

За отличниците съществува и още една възможност -  ако не са се явили на НВО, защото са били в болница или под карантина, но са участвали тази година в областен или национален кръг на олимпиада, могат да ползват най-високия си постигнаат резултат там, преобразуван в точки. За целта се подава заявление в РУО-Пловдив до 5 юли, като се прилагат медицинските документи от болницата или РЗИ.

 

 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?