1939

В архитектурни работилници: Деца строят дом на мечтите си

Създай своя дом на мечтите! С това предизвикателство в Пловдив стартира поредица от архитектурни работилници за деца, но са поканени и възрастните.

Домът е съвсем истинска конструкция, макар и само на макет - в него има стая за мечтите и възможност те да бъдат преместени, когато станат реалност.

Голямата цел на екипа от архитект, арттерапевт и педагог е да предизвикат децата да творят, да усвояват по различен начин знания и умения от учебните дисциплини, да се запознаят с различни архитектурни стилове - от пещерните домове, през модернизма до наши дни и нуждата отново да включим природата като сътворец в човешката намеса.

В този процес вътрешният свят се претворява в конкретна физическа форма от картон, велпапе и природни материали. Стимулира се творческият процес, но се работи и с психологията на детето.

Работилничките под тепетата ще са по подобие на заниманията в софийската Архитектурна работилница на Магдалина Ръжева, разказва Елена Стойчева.  Тя е преподавала английски език на студенти и на ученици. През 2014 г. стартира курс по английски език по метода сугестопедия, а от 2019 г. създава авторски работилници, като сама създава дизайна на курсовете. Общото между всички видове е, че заниманията вплитат сугестопедията, арттерапията и елемента на психичното здраве.

Помощник в първата стъпка от годишния цикъл архитектурни работилници за деца е арх. Елена Петкова, която работи в областта на екостроителството. Заедно с Елена Стойчева предизвикаха първите 8 участници да създадат дома на своите мечти с две отделения за цели и стремежи - желаните и осъществените.

Всеки може да се „опре“ на 3 мостри - кръгла къща с венециански прозорци и интересен покрив, стандартен двуетажен дом или скандинавска къща с наклонен до земята покрив, който служи и като отделна конструкция.

Във всички задания обаче бягаме от идеята децата да копират. Целта е да създадат своя вариация, като се опрат на основни опорни точки в архитектурата, обяснява Елена Стойчева.

Работи се с различни видове картон, малко дърво, а също мъхове, клечки и други природни материали.

„Когато се добави светът на въображението и подсъзнанието, децата проектират пространство, в което се чувстват добре, и така се свързват точно с това място на спокойствие в самите себе си -  обяснява Елена Стойчева. - Учат се как да създадат устойчива структура. А когато създаваме външна форма, създаваме и нов свят в себе си. Така пресъздаваме и нови форми на поведение, създавайки форми в пространството.“

В цикъла от архитектурни работилнички всяка от деветте сесии ще е свързана със създаване на място за обитание в различен архитектурен стил, като това е съчетано с провокация за отключване на вълшебния свят на въображението. Всяко занятие акцентира върху дадена тема, като същевременно дава възможност за нов прочит и личен индивидуален стил на пресъздаване.

Следващата среща ще провокира малките архитекти с темата „Пещерни домове“. Ще ги изработят от глина и ще измислят истории на хората, които живеят в тях. „Това е отново проекция на техния вътрешен свят. Когато човек разказва истории, разказва всъщност скритите в себе си неща - осъзнати или неосъзнати. Съчинявайки истории, всъщност разказва своите преживявания. Така трансформираме нашите емоции и се свързваме със света на въображението“, обяснява как работи психологическият план Елена Стойчева.

С партньорите си от екипа, към който ще се присъедини и арх. Яна Груева, са готови да чуят и идеите на децата, които също могат да бъдат адаптирани и да влязат в едногодишната програма на архитектурните работилнички.

Градят усет за дизайн, преработват трудни преживявания

Методът на сугестопедията е втъкан в голяма степен в архитектурните занимания. От една страна са новите знания, които децата трупат, ако нямат опит в създаване на места за обитаване. От друга е пътят на творчеството, през който минава това учене. Характерно е и показването на част от едно цяло, което провокира креативността то да бъде довършено или да се направи вариация. Творческата енергия се използва и в още един характерен за сугестопедията елемент - създаването и разказването на истории. Силна е и връзката с изкуството - също основен елемент в метода сугестопедия.

Сътворяването на пространства и форми за обитаване, съчетано с работа с въображението, носи неизмерими ползи: умения за проектиране в мащаб, прилагане на нови форми на мислене. Добавя познания към усвояването на материала в училище по различни предмети. Дава едновременно възможност за личен творчески подход и организирани умения за създаване на устойчиви структури. Развива уменията за решаване на проблеми. Стимулира креативното мислене. Събужда въображението. Създаденото пространство служи за контейнер на емоции и по този начин трансформира трудни преживявания. Разказването на истории дава достъп до вълшебния свят на подсъзнанието. Самият творчески процес носи радост и лекота. Добавя знания за естетика, съчетаване на материали и цветознание. Събужда интереса и усета за дизайн и усвояване на пространството. Този вид работилница е нещо съвсем ново и съчетава мултидисциплинарно усвояване на нови знания и умения.

Работилниците са създадени за различни възрасти. Всяка тема, подход и материали са съобразени с възрастовата група.

Да учиш, докато рисуваш - така се помни 47% повече

Сред авторските проекти на Елена Стойчева са и работилниците за създаване на умения за учене. По разказвателни предмети например децата създават истории с картини и ключови думи. Този подход дава резултат, защото, когато слушат и рисуват, децата запомнят с 47% повече, отколкото, когато преписват план на урока от дъската.

 В последната година и половина Елена Стойчева води и обучения на младежи и учители по програма „Тийниноватор“ - за създаване на меки умения и нови познания за света. Групите са в Младежкия център, но и в Пловдивския университет, където Стойчева готви бъдещи учители за творческо преподаване в клас.

Води и практически семинари за учители и родители за създаване на защитена и сигурна учебна и семейна среда, която разгръща личността и е емоционално безопасна.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?