Следвайте ни

В Аграрния отглеждат китайско зеле и арменска краставица СНИМКИ

9 катедри с изложение на моравата за Международния ден на очарованието на растенията

viber icon

Аграрният университет започна да отглежда китайското растение  пак чой  и арменска краставица, която е братовчедка на пъпеша от Йордания.

Главен асистент от катедра „Градинарство“ Николина Шопова донесла преди време семената от двете далечни страни, за да могат и тукашните студенти да видят нещо ново.  Пак чой е зеленчук, чиито листа се хапват варени или задушени, а арменската краставица се реже като нашата на салата, обаче е светлозелена. Листен зеленчук е растението ендивия.

Заедно с тях катедрата показа още бяла тиква, мускатна тиква и домат „Евразия“ на щанда си на днешния празник в Аграрния университет. По инициатива на Студентския съвет там бе отбелязан Международният ден на очарованието на цветята – традиция, която започна преди няколко години и пропусна само миналата пролет заради пандемията. 

Общо 9 катедри се включиха в атриктивното мини изложение, а за гостите от ПГ по селско стопанство в Садово да го разгледат се оказа и добра възможност за кариерно ориентиране. Имаха сгода даже да вкусят продукцията на Аграрния университет.

Катедрата по животновъдни науки  почерпи с квасено кисело мляко и мед от пчелина на вуза. Събра в кошница и яйца от най-различни пернати – щраус, пуйка, пъдпъдък, кокошка и токачка.

А с мисията да обясняват кое какво е бяха натоварени третокурсниците  по зооинженерство Атанас Жекин от Момчиловци и Стефан Темелков от Сандански. Семейството на Стефан гледа говеда още от времето на дядо му. На първия рожден ден на момчето във фермата с 200 животни се родило женско теле. Мъжът му дал името на внука си – Стефка, а самия него орисал да продължи традицията в рода.

Сега, едва на 22 години, студентът вече има свое стадо от 50 крави и амбицията да се занимава точно с животновъдство. Иска работа всеки ден, но пък му е драго да се грижи за кравите Събка, Априлка, Руска и бика Кубрат. На нивата му е плажът, когато стане време да се осигури прехраната за животните – всичко се прави ръчно, освен оформянето на балите. Но все пак намира време и да отскочи до морето. Когато правиш нещата с любов, не тежат, казва Стефан.

Съседите му по шатра от катедра „Растениевъдство“ пък предложиха „букет“ от цветове и аромати. Българско откритие е, че жълтият мак лекува кашлица, разказа главен асистент Румяна Георгиева. Маточина, невен, розмарин и роза дамасцена се конкурираха по прелест с безсмъртничето. Преди 2-3 години то станало много популярно у нас. Вирее в нашите условия, не е претенциозно, а от него се извлича масло, което има подмладяващи свойства и се ползва в козметиката. Търсенето обаче е такова, че да се гледа безсмъртниче е рентабилно, само ако става въпрос за големи площи.

И докато то скромно клюма с пъпките си, до него розово изобилие пръска растението центрантус. То е от семейство Валериана, но не притежава същите успокоителни свойства и си остава само с хубостта. 

Фаворит по очарование сред всички цветя обаче за гл. ас. Румяна Георгиева е лавандулата. Освен че превръща през юни полята в лилаво море, има антисептично и успокояващо действие, пази от молци, а напоследък съцветия се ползват и в кулинарията – да придадат аромат на тестото за сладкиши. Наблюдава се сериозна тенденция – в Северна България стопаните масово да се преориентират от отглеждане на жито към лавандула.

Да се изучават растенията е трудно. Всяко цвете е като човек – иска внимание, за да си разгърне красотата, казва гл. ас. Румяна Георгиева. Тя завършила полевъдство в Аграрния университет и в последния курс от следването си открила чудния свят на етерично-маслените култури. Това е любимата тема на всички студенти от цялото растениевъдство.

Специален студентски асортимент за образователни цели пък предлага опитното поле на Аграрния университет в Брестник. Там на 300 дка се гледат около 400 сорта грозде, което представлява най-голямата сортова колекция на Балканите, казва гл. ас. Анелия Шопова. В учебно-опитната база е и университетската винарска изба. Оттам за Международния ден на очарованието на растенията извадиха специално вино, собствена продукция – бяло от сортовете совиньон блан и шардоне, и червено – букет от каберне, мерло и сира.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?