Следвайте ни

В 18 защитени специалности ще се следва безплатно

Държавата ще поеме разходите за общо 8916 студенти в първи и втори курс в 18 висши училища у нас

viber icon

Студенти от 8 професионални направления и 18 защитени специалности ще се обучават безплатно.

Това стана възможно, след като днес правителството одобри списъка на професионални направления и защитени специалности, които се освобождават от такси за обучение. Тези направления и специалности са с най-висок бъдещ недостиг от специалисти на пазара на труда.

Целият курс на обучение е безплатен за студентите, приети от учебната 2021/2022 г., в специалности от професионалните направления „Педагогика на обучението по...", „Религия и теология", „Математика", „Физически науки", „Химически науки", „Химични технологии", „Енергетика", „Материали и материалознание". Без такси ще се обучават студентите в специалности „Арменистика и кавказология", „Африканистика, „Индология", „Иранистика", „Класическа филология", „Новогръцка филология", „Румънска филология", „Унгарска филология", „Хебраистика".

В списъка попадат също „Ядрена техника и ядрена енергетика", „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост", „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост", „Топло- и ядрена енергетика". Безплатно ще е обучението и за студентите, приети в „Ядрена енергетика", „Корабостроене и морска техника", „Хидростроителство", „Металургия", „Технология на дървесината и мебелите".

Мярката се прилага за втора година и ще обхване общо 8916 студенти в първи и втори курс в 18 държавни висши училища, сред които са и пловдивските ПУ, УХТ, АМТИИ.

За покриване на таксите за първия семестър на студентите, приети от учебната 2021/2022 г., ще бъдат необходими 1.6 млн. лева. Те ще са за сметка на разчетени разходи по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г.

Средствата, необходими за 2022 г., ще бъдат планирани със Закона за държавния бюджет по бюджетите на съответните държавни висши училища.

Целта на мярката е да възобнови интереса на кандидат-студентите към тези важни специалности и направления, за да се подготвят кадри, необходими за икономиката и обществения живот. 

Снимка: Стоян Илиев

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Бай Тошо

Бай Тошо

18.08.2021 | 18:20

Какво става другари, пак ли на моето дойдохте?

Отговори
3 2
Отврат

Отврат

18.08.2021 | 17:18

Олигофрени, ние ще им плащаме таксите, а те като завършат ,ще си бият шута в чужбина! Безплатността трябваше да се обвърже със задължителна работа в България минимум 10 години!! И защо да е защитена румънската филология, африканистика у прочие алабалистики?????!!!

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?