Следвайте ни

Уволниха школска шефка за административни и финансови нарушения

viber icon

Директорката на ОУ „Пенчо Славейков” Екатерина Делинова е уволнена със заповед на началника на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Основанията са финансови и административни нарушения, за които Киркова сезира прокуратурата. 

По думите й  още миналата година издала предупреждение за уволнение на Делинова, понеже около 32 000 лева били дадени като бонуси на учителите, вместо за закуски  на децата. Школската шефка не привела в действие и 20-процентното увеличаване на заплатите, а ги повишила само с 13 на сто - при положение, че учебното заведение е сред най-големите в Пловдив и има сериозен делегиран бюджет.

Киркова твърди още, че управлението е засипано от жалби на учители за лош психоклимат, а самата тя била предупреждавана да се пази.

Многократно издавала предписания. Вместо да се изпълнят, директорката от началото на годината е представила 13 болнични листа и не е била на работа 168 дни.

Според констатациите на РУО, ръководството не е изпълнило и Механизма за обхват и задържане на учениците в клас по отношение на 80 деца от „Столипиново”, за които не е издирило къде са в момента и не е въвело данните в общата платформа за междуинституционална работа.

Заповедта за уволнение е от 4 ноември, но все още не е връчена, тъй като и в момента Делинова е в болнични. Иванка Киркова е поискала разрешение от Инспекцията по труда да се пристъпи връчване по време на болничен и го е получила. Твърди, че има 9 протокола за посещение на експерти в дома на школската шефка, но това така и не се случило. Следващата стъпка по закон е изпращане на нотариална покана. Ако Делинова не се яви 2 седмици да си получи заповедта, тя се счита за връчена.

Шефката на ОУ „Пенчо Славейков”  се зарече утре да се яви нотариалната кантора, а след това да вземе заповедта за уволнението си от РУО. Но бе категорична, че ще обжалва освобождаването си.

Тя твърди, че е повишила заплатите на учителите, макар и по-късно, когато на училището са били преведени допълнителни средства за работа с деца от уязвими групи. Отрича обвиненията за начина, по който е управлявала парите, включително да е раздала средства за закуски под формата на бонуси.

По отношение на жалбите за лош психоклимат тя е категорична, че от училището си тръгват преподаватели, които удрят и тормозят деца.

За кои 80 деца не са подадени данни по механизма за обхват, попита директорката. И посочи, че през 2017 г. са обходени 1700 адреса, като в клас са върнати 32 хлапета, а през миналата година са посетени 800 домове и са обхванати 22 деца. 90% от тези в списъците за необхванатите били в чужбина.

По думите на Делинова освобождението е резултат от личен конфликт. Според нея е нарочена, след като дала обяснения по разследване на Икономическа полиция. То тръгна по сигнал за обръч от фирми,  които предлагат и извършват обучения на педагози, и за които се твърди, че са свързани с Иванка Киркова.

Очаквайте подробности

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?