Успелите деца на Пловдив

Талантите от едноименната езикова гимназия печелят злато на световни олимпиади

Ученолюбиви, талантливи, интелигентни и готови да преборят всяка конкуренция - това са успелите деца на Пловдив. С лекота печелят медали и се превръщат в новата гордост на града под тепетата. Те са любознателни и любопитни, не пропускат да покажат уменията си, печелейки първите места на състезания и олимпиади.

Регионалните и общински образователни надпревари стават все по-тесни за пловдивските таланти, които неведнъж се кичат със златни медали от световни първенства. 

Езикова гимназия "Пловдив" за пореден път доказва, че учениците й са истински вундеркинди, ако трябва да премерят сили и знания по различните езици. Не само в България, а и на международно ниво възпитаниците на елитното училище чупят рекорди по спечелени титли.

Надежда пише разкази и рецитира Фотев

Възпитаничката на на ЕГ „Пловдив“ Надежда Калоферова е запален литератор и прави първи стъпки в писателското поприще. Младата дама става втора на олимпиадата по литература миналата година и първа - през тази, грабвайки титлата лауреат. Успехът й е повод за гордост, но й отваря и вратите в редица родни университети. Освободена е изцяло от приемен изпит по български език и е затрупана с интересни предложения. Още през март разбира, че е приета в два университета - в Амстердам и в Лондон.

Въпреки изкусителните оферти, дванадесетокласничката решава да остане в България и да продължи обучението си в Американския колеж в Благоевград. Казва, че условията там й допадат и дори са по-добри от тези в чужбина. Получила е от учебното заведение и пълна стипендия, а това, което наистина я печели, е, че ще си е близо до вкъщи. Специалността ще избере по-нататък, тъй като през първата година предметите за всички студенти са еднакви.

В свободното си време обича да пише разкази. Правила е опити и в поезията, но това което най-много я привлича, е прозата. Споделя, че е имала късмета да попадне на добри преподаватели, които да поддържат жив интереса й към литературата.

Един от любимите й цитати е на Христо Фотев и гласи: „Не е измислица морето и щастието съществува!“. Надежда не спира да мечтае и е сигурна, че я очакват още много успехи.

Георги се окичи с кристален медал

Георги Желязков е в 11. клас, но успехите, които е постигнал досега, стигат за години напред. Освен че се явява на две олимпиади едновременно, печели първо място и по английски, и по немски език, остава номер едно и на друго многоезично състезание.

Победите му не свършват дотук. Миналата година става част от международна надпревара за знания по немски. Там грабва второ място в света за своята възрастова група. После заминава за Германия, където представя България. С усмивка разказва за дните, които е прекарал там.  Успял да се запознае и да завърже приятелства с ученици от всички континенти. Георги печели и кристален медал - знак за постигнатото величие.

Зрелостникът разказва, че е бил приет с английски в ЕГ „Пловдив“, но в 10. клас решава, че знае перфектно езика, затова се премества в немска паралелка. Споделя, че езиците са негова страст и хоби. В момента е започнал да учи италиански, а това, което наистина мечтае да му се случи, е в бъдеще да следва медицина в немски университет. Иска да бъде в полза на обществото, независимо дали ще лекува, ще преподава, или ще работи в лаборатория.

В свободното си време обича да пътува, да ходи на театър и най-вече да се занимава любителски с фотография.

Христо пръв в баварско състезание с фейлетони

Христо Колев също е възпитаник на ЕГ "Пловдив". Той за пръв път става лауреат в 9. клас и пет години подред стига до национален кръг на олимпиадите по немски. Сега отново е носител на почетната титла.

През 2017 е одобрен за стипендия, която му позволява да замине за три седмици в град Кобург в Германия. Там е настанен в местно семейство, посещава немско училище, а в свободното си време се потапя в тамошния живот.

През 2018 Христо печели конкурса на неправителствената организация „Образование без раници“ и е единственият българин, който има шанса да заживее за известно време в Базел, Швейцария. Отново е настанен в чуждестранно семейство и посещава градска гимназия.

Миналата година грабва стипендия за университета във Франкфурт на Одер, където заедно с украински и руски групи остава една седмица. През есента пък  Христо отива в Словакия, където минава обучение по социално предприемачество. През март 2019 пътува за Италия. Там става част от „Популяризиране на европейските избори след младежите“.

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?