Следвайте ни

Успехът от матурите - 3,95 по български, 4,06 - от втория изпит

viber icon

През месец май 2019 година за дванадесета поредна година са проведени държавни зрелостни изпити. Резултатите на учениците от област Пазарджик винаги са били близки до средните за страната и сравнително постоянни в годините, ъобщават от Регионалното управление по образованието в Пазарджик. 

Средният успех от първия държавен зрелостен изпит - по български език и литература, е добър 3,95 при среден резултат за страната – добър 4,06. Регион Пазарджик заема 19-то място от 28 региона - мястото, на което беше и през 2018 година. Резултатите от обучението на учениците се влияят от редица обективни обстоятелства, които следва да се отчитат. На първо място трябва да отбележим, че в област Пазарджик се обучават значителен брой ученици, за които българският език не е семеен, увеличава се броят на учениците от уязвими групи. Това създава условия за сериозни трудности при обучението на тези ученици.  Училищата не могат да компенсират в пълна степен дефицитите по отношение на използването на българския език в неговата говорима и писмена форма, особено за прилагане на езиковите норми, в т. ч. при създаване на собствен текст. В пряка връзка с факторите, оказващи негативно влияние върху резултатите от обучението на учениците, са и миграционните процеси в и извън страната, които са ясно изразени в областта. Отсъствието на родителите и честата смяна на училищата, в които се обучава ученикът, са също предпоставки за по-ниска успеваемост.

На втория държавен зрелостен изпит средният успех от всички предмети е добър 4,01. Той е съпоставим с резултата от 2018 година и с 0,04 по-нисък от средния за страната през настоящата година.

По-ниските резултати, в рамките на една десета, по различните учебни предмети не бива да насочват фокуса на вниманието само към причините за наблюдаваното понижение и да хвърлят сянка върху професионализма и усърдната работа на учителите и учениците. 9,8% от явилите се на двата държавни зрелостни изпита са получили отлични оценки. Прави впечатление, че за поредна година най-високите постижения са на ученици от СУ „Нешо Бончев“ – град Панагюрище, ЕГ„Бертолт Брехт“ – град Пазарджик, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – град Велинград, ПМГ „Константин Величков“ – град Пазарджик, СУ „Христо Ботев“ – град Септември.

Като се вземат предвид резултатите и анализът на обстоятелствата, повлияли в положително или негативно върху тях, ще бъдат определени и предприети конкретни мерки на областно ниво. Те ще бъдат ориентирани към осигуряване на присъствието  на учениците в учебните часове, последователна и целенасочена работа за повишаване мотивацията на учениците за учене, работа с родителите, повишаване квалификацията на учителите особено по отношение на откриване и измерване на дефицитите, за да се определят правилно следващите стъпки при работата с учениците, оказване на методическа подкрепа на директорите и учителите от страна на регионалното управление.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?