Следвайте ни

Уроците се местят в класна стая на открито

Вместо обяд в столовата – кетъринг на чина

viber icon

В класна стая на открито ще учат тази година учениците от ОУ „Кочо Честеменски”, докато времето позволява да са навън. Тя бе оформена преди години по проект, но сега ще се ползва особено интензивно заради противоепидемичните мерки. Вече са готови седмичното разписание и графикът кой учител с кой клас по кое време ще е пред дъската в двора.

Във всяка класна стая вече е монтиран диспенсър за дезинфекция, както и в тоалетните и край чешмите във фоайетата. Осигурени са и шлемове и маски за всички учители, макар че насоките на МОН позволяват на началните да преподават и без предпазни средства.

Разделяме потоците по коридорите, като отваряме и аварийния изход, с което входовете стават общо 3, разказа директорката Златка Алдженаби. Вървят разговори с наемателя на столовата храненето да е с кетъринг, като порциите са в тарелки за еднократна употреба и се носят по чиновете в класните стаи.

Всяка паралелка си има своя зала. Само новият компютърен кабинет ще се ползва от всички. Бившият логопедичен кабинет пък, който е точно срещу медсестрата, става изолатор, след като школото вече има модерна зала за ресурсно подпомагана на учениците със СОП.

Училището е купило и термометри, но на входа няма да се мери температурата на всеки ученик, а само при съмнение, че някой не е добре.

Ако се разболеят учители, школото ще ползва заместници по програма „Без свободен час” или от базата данни на РУО.

На 15 септември сутринта официално откриване на учебната година ще има само за първокласниците, а в по-късен час и за петокласниците. Останалите ще влязат направо по класните стаи.

До края на тази седмица педагогическите съвети на всички учебни заведения трябва да са готови с училищните планове за организация на новата учебна година, след като МОН прати задължителни и препоръчителни насоки.

Основен принцип е да се търси максимално избягване на контакти между паралелките

Където има възможност, е желателен отказ от кабинетната система, а начален курс да е в обособено крило, часове да се изнесат на открито или в близки бази - например кварталното читалище.

Коридорите трябва да се разчистят от излишни предмети, а в двора да има зони за различните класове. По коридорите се препоръчва еднопосочно движение, без сливане на потоци.

За столовата МОН препоръчва да се ползва по график, да се обособят зони за различните възрасти, да се следи строго да няма опашки и споделяне на храна и напитки, а по възможност да се осигури кетъринг в клас.

Препоръчва се ограничен достъп на родителите до дворовете, както и да не се допускат външни хора в тях през почивните дни, когато често се ползват игрища.

Директорите трябва да осигурят още ограничен престой в учителската стая, комуникацията между учителите да е предимно електронна, а родителските срещи -онлайн.

Според насоките физкултурният салон е добре да се ползва само при лошо време, а в библиотеките да влизат по двама, след предварителна заявка за книгите онлайн.

За извъкласните дейности пък препоръката е да се ограничи ползването на външни лектори. При възможност училищата трябва да ограничат и отдаване на своя база под наем.

Най-трудно е при две училища в една сграда:

Математическата отваря още един вход

Най-трудна е организацията на предстоящата учебна година в училищата, които споделят обща сграда. До последно Математическата гимназия, което дели базата си с ОУ „Драган Манчов”, обмисляше вариант за хибридна форма - присъствени часове, като само заниманията по информатика и информационни технологии се пренесат в електронна среда. Окончателното решение на Педагогическия съвет обаче е за изцяло присъствено обучение.

Учебните зали стигат и досега в школото не се е прилагала кабинетна система, а се движат учителите. Въпреки двете смени, които „разминават” основното училище и гимназията, в големи времеви отрязъци в школото са ученици и на двете учебни заведения - големите имат редовни часове, малките  от ОУ „Драган Манчов” са на занималня. За да се отделят, ще бъде отворен и входът откъм ул. „Чимшир”. Децата от начален курс ще ползват малкия двор от същата  страна, а другите - големия. Предстои двете училища да се договорят и за време, по което ще са в столовата. На всеки етаж ще има безконтактно устройства за дезинфекция.

Хуманитарната гимназия решава в петък как да стартира учебна годината. Сградата има 50 стаи, а паралелките са 35, но пак възниква проблемът, че деца от ОУ „Княз Александър I” по същото време имат занималня и също са в класните стаи.

В Първомай:

Засилени дежурства на учителите, парапети разделят потоците по стълбищата

Всички учители в СУ „Проф. д-р Асен Златаров” в Първомай вече ще са на разположение в училище по-дълго време. Не само когато имат часове, а половин час преди началото на занятията за всички ученици и още 30 минути след края им. Колективът прие това, за да има по-голям контрол по коридорите, край тоалетните и в бюфета, обясни директорът Чавдар Здравчев. Там ще се удвои и утрои присъствието на педагози.

Родители предложили да се мине на две смени и школото провело анкета сред семействата и учителите. Като са взети предвид резултатите, решението е да остане в сила ученето на една смяна.

Школото отваря 4 входа вместо досегашните 2, за да раздели потоците от деца.

Реконструира и бюфета, за който ще се ползват още 3 помещения. Това ще позволи обособяване на зони за различните възрасти.

И фитнес залата ще се ползва за часовете по физическо.

Оформя се допълнителна зона за родителите, които ще могат да плащат купоните за столовата, без да имат досег с учениците.

Тъй като стълбищата са широки, по средата се монтират парапети, които да отделят качващите се от слизащите.

Учебното заведение се отказва от кабинетната система. Набелязва и зони за занимания по интереси и отдих.

Оптимист съм, че ще успеем да проведем успешно учебната година, казва директорът.  Още уточнява как ще посрещне 1., 5. и 8. клас.

Ако се наложи заместване на учители, имаме „банка” от кадри, спокоен е Здравчев. Екипът е от 80 педагози, но при 900 ученици има по няколко по предмет, които могат да поемат часове на колега при нужда. Директорът подкрепя и идеята на МОН в кризисна ситуация в клас да влизат и студенти. Имаме възпитаници, които учат в Пловдивския университет, и ще откликнат, убеден е Здравчев. В последните години има доста учители, които са завършили школото, после педагогика и се връщат обратно в него.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?