Следвайте ни

Уредник в музей предлага да поеме часове по история

Видин Сукарев наскоро изкарал ковид, иска да даде повече време за възстановяване на преподавателите

viber icon

Уредник от Регионалния исторически музей в Пловдив предлага помощ на образователната система, докато тя „боледува“ от коронавирус - да влезе в час и да замести отсъстващи учители.

Видин Сукарев изпратил имейл до Регионалното управление на образованието, което ще добави мъжа в базата данни за потенциалните заместници, която ползват учебните заведения.

Взех решението емоционално, но обмислено и сериозно, казва той. Наскоро изкарал коронавируса и докато писал електронното писмо, даже все още бил под карантина. Това е още една причина да предложи помощ.

Видях, че оздравяването е трудно и човек не може веднага да се върне към работата си,

обяснява Видин Сукарев. Затова е готов да замества преподаватели, които се нуждаят от по-дълъг период за възстановяване.

Работил е с доброволци, но сега за първи път е готов той да полага такъв труд. Обществото узрява все повече за това, смята Видин Сукарев, като вижда студенти, които застават на първа линия.

Видин е завършил история във Великотърновския университет, в момента е и главен асистент в Аграрния университет в Пловдив.

През годините е преподавал и в основен, и в гимназиален курс. Когато започнал навремето, все още съществувал предметът родинознание. Сега пък води лекции основно на студенти по туризъм - дисциплини от спектъра на културното наследство, етнология, стопанска история и дори политология.

Независимо дали срещу него стоят малки деца или младежи, опитът го е научил, че до тях може да стигне, когато обръща внимание на проблемите им, поднася интригуващо материала и запазва известна дистанция. Не им позволявам да ми се качват на главата, смее се историкът.

Бил е и в селско школо, и в квартално

Навсякъде разделите с неговите ученици са били тежки и емоционални.

Видин вярва, че е запалил искрата и има такива, които истински е вдъхновил. „Мога не просто да вляза да взема часовете, а да бъда пълноценен“, убеден е преподавателят.

На 43 години към професионалния си опит вече е добавил и житейския - като баща на 17-годишна дъщеря и 14-годишен син. Когато тестът му се оказал положителен, те останали под карантина у дома. Така вече

има поглед и към онлайн обучението - и като учител, и като родител.

Ако се случи да замества в клас, според Видин той ще може да съчетае това временно с постоянната си работа на уредник в Регионалния исторически музей. Там е вече 20 години и в момента отговаря за сектор „Нова и най-нова история“.

И в тази роля във времето е бил постоянно в контакт с ученици в залите на експозицията, а абсолютният рекорд бил миналата година с 10 000 посещения, докато Пловдив беше Европейска столица на културата.

Не съм губил форма, шегува се със себе си преподавателят.  Колкото до влизането в рискова среда с много контакти - вече има антитела. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?