Следвайте ни

Унищожаваме ЗАЕДНО старините на Пловдив

Частникът прави каквото може, НИНКН без филиал в града, Общината - пас

viber icon

Скандалният случай със съборената къща на ул. „Гладстон” 12 не е единствен пример за това, как ЗАЕДНО съсипваме ценното архитектурно наследство в Пловдив. В унищожаването на старинните  сгради, които попадат в защитената историческа зона „Филипопол - Тримонциум - Пловдив”, участват както техните собственици, така и представителите на Община Пловдив и държавата.

В късната епоха на соца радетелят за опазването на възрожденските перли Атанас Кръстев, известен още като кмета на Стария град, благодарение на неизчерпаемата си енергия успя да възстанови десетки къщи в резервата. Хроникьорите разказват, че на Начо Културата никак не му е било лесно, макар че тогава и парите, и собствеността, и законите, са били в едни ръце - на държавата.

През 30-те години демокрация мнозина

частни собственици намериха начин да реставрират старинните си имоти

и да ги възстановят в автентичен вид. Така на няколко метра от археологическия комплекс „Небет тепе” на ул. „Д-р Стоян Чомаков” беше изцяло премахната стара къща. На нейно място и след продължителни археологически разкопки собственикът е построил нова къща - почти близнак на Балабановата. В партера <210> са експонирани античните зидове на Филипопол с художествено осветление. Собственикът казва, че строителството му струва много пари, отделно - главоболията със съгласуването на проекта.

От лицето на Стария град обаче напълно е заличено емблематичното Каблешково училище на ул. „Кн. Церетелев”. На Главната и в подлез „Археологически” е разрешено строителството, което друга радетелка на паметници на културата Пенка Калинкова нарече

„стъклени токмаци”.

Тези нови архитектурни чудеса се появиха с благословията на НИНКН, макар никак да не се вписват в стила на архитектурната зона.


С разрешение на НИНКН и мълчаливото съгласие на Община Пловдив в началото на 2017 г. започна разрушаване на тютюневия склад на ул. „Одрин 8”. И днес не е установено чия е вината - на НИНКН или едноименната фирма, представлявана от Георги Бранеков и Александър Николич. През миналия октомври те бяха оправдани от Окръжен съд - Пловдив. След протеста на прокуратурата делото се преразглежда от Апелативен съд. Междувременно изтече давностният срок и за документ с невярно съдържание, представен от собствениците в Община Пловдив, въз основа на който покойният вече главен архитект Румен Русев е издал разрешение за премахване на сградата.

Едното становище на НИНКН гласи, че складът е паметник на културата, другото - че не е. 

Каквото и да пише в документите, руините са грозни и стряскащи и някой трябва да намери решение за тяхното бъдеще.

На кокили е качен след ужасяващия пожар тютюневият склад на ъгъла на ул. „Иван Вазов” и „Кап. Андреев”. Собственикът на този имот фирма „Р.И.П.А” на бившия почетен консул на Италия Луиджи Гиа няколко пъти беше предупреждаван от кметството на „Централен” да обезопаси сградата. Но не го е направил. Няма информация дали Община Пловдив или Министерството на културата са му налагали санкции за безстопанственото отношение към придобития имот. Пред срутване е и бившият тютюнев склад на бул. „Христо Ботев” и ул. „Авкс. Велешки”, който попада в архитектурно-историческата зона, и фасадата му трябва да бъде запазена.

Парадоксът е, че в Пловдив, където има 650 обекта със статут на паметници на културата, няма филиал на НИНКН, чийто екип да следи за опазването на старинното наследство. А също и да придвижва по-бързо проектите за реставрацията на сградите. Правомощията на единствения експерт на НИНКН арх. Жана Джугаланова са ограничени.

Филиалът на НИНКН беше закрит преди двайсетина години.

Малко след това Министерството на културата продаде и къщата в Стария град, известна като „Реставратора”, в която екипът на филиала беше настанен. Абсурдът е, че и тази знакова сграда, в която дълги години работеха онези, които трябваше да следят за опазването на паметниците на културата, днес е оставена на разрухата. Чудно ли е тогава, че преписките, които валят от цялата страна, се бавят в НИНКН? И че на ул. "Гладстон" 6, почти на самия централен площад, продължава да зее дупка. Старата къща беше съборена, при изкопните работи собственикът попадна на археология и строежът беше спрян, за да стои и до днес като въшка на челото на пъпа на Пловдив. 

Пълен пас по отношение на частните паметници на културата демонстрира през последните години Община Пловдив. Ангажиментите на администрацията са сведени почти до нула.

Няма ефективен контрол, няма финансова подкрепа чрез съвместни проекти, няма оперативност при разглеждането им. Макар че и общинските паметници на културата се поддържат с мъка. От покрива на  възрожденската къща "Ламартин" на ул. "Княз Церетелев" падат керемиди. Тя е опасана с предпазна лента, защото мазилката се лющи. Ремонт не се прави. 

Арх. Жана  Джугаланова: Трябва нов управленски подход към наследството

Културното наследство изисква специален управленски подход, създаващ устойчиви решения. Необходимо е да се изпълни изискването на закона за изготвяне на стратегия за опазване на културното наследство. Трябва да се създаде съвременна и пълноценна база от данни за недвижимите културни ценности и система за достъп до нея на всички, на които се налага да ползват тази информация. Трябва  да се актуализират своевременно списъците на недвижимото културно
наследство. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?