4020

Умуват как украинците у нас да следват наравно с българските студенти

Възможна е промяна в закона, за да не се третират като чужди граждани по отношение на таксите, или отпускане на стипендии, които да ги покриват

Министерството на образованието и науката търси възможности, които биха позволили украински младежи, които живеят у нас, да бъдат приемани в наши университети наравно с връстниците им от България.

Един от вариантите за това е промяна в Закона за висшето образование, която да гарантира и тази възможност по отношение на хора с техния статут. Друг начин е в национални програми да се включи обучение на украински младежи и на други чуждестранни студенти и те да получават стипендии, свързани със заплащане на таксите в български висши училища.

Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в отговор на парламентарен въпрос за обучението във висши училища на украински граждани, завършили средно образование в България, зададен му от народния представител Валентин Тончев.

Украинските ученици, които в момента учат в българската образователна система, могат да се ползват от няколко възможности, за да се запишат в университет у нас. Ако те са от българска народност, постановление на Министерския съвет им дава възможност не само на безплатно образование, но и за заплащане на издръжка. Ако са придобили статут на бежанци, също могат да се запишат в българските университети по реда на закона и да се обучават без такси. В останалите случаи по действащия Закон за висшето образование те могат да следват като чуждестранни граждани, но срещу съответните такси.

Министър Цоков призна, че това е проблем пред нашето законодателство и през последните месеци са проведени срещи с различни организации, които подкрепят украински младежи, за да се търсят възможности за промяна.

"Голяма част от украинските младежи, които в момента се намират в България, не са в българската образователна система, особено учениците от гимназиалния етап. Те се обучават дистанционно в украински училища. Има и проблеми, свързани със структурата на образователните системи, тъй като завършващият клас в Украйна е 11. клас, а в България е 12. клас. В момента в 12. клас в български училища се обучават 22-ма украински младежи. Ако те положат  матурите, ще могат да получат диплома за средно образование в България", обясни министър Галин Цоков.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
26 коментара
Имат си държава

Имат си държава

25.02.2024 | 11:16

Там да си учат ако плащат може и то да плащат по много .

Отговори
5 0
Никакво учене за

Никакво учене за

24.02.2024 | 19:28

Тези тука това са чужденци . Някой не гледал документални кадри как тези Украйнци са посрещали германците по време на во...йната . Или колко наци..сти има там . И да споменем ,че и в САЩ по време на войната е имало на...цисти американци . Не сме длъжни да храните обучаваме тези. Защо не са там да се бият . Тука са богатите украинци . Бедните го ду..хат на фр..онта .

Отговори
13 0
Хм…

Хм…

24.02.2024 | 16:12

Чета някакви тук и се чудя. Иначе много наблягат на славянство, братство, православие, а като дойде реч за украинци и озверяват като истински нацисти. Да оставим за малко славянството и православието на Путин и Гундяев, това са хора, бе. Избягали от смъртна опасност, като арменците някога, спомнете си Яворов. Спомнете си и за българите там, преселили се по турско.

Отговори
4 12
Аха

Аха

28.02.2024 | 14:56

Какви бежанци са тези?! Над 90% са икономически мигранти, които Европа хрантути. Бягат те, бягат и право в хубавите хотели, масажните салони, козметичните студиа и ресторантите ни! И нагли, и високомерни!

Отговори
3 0
Гхх

Гхх

24.02.2024 | 15:35

Кат Русия няма втора тъй могъща на света Тя е нашата опора , тя е наш' та висота... Със Русия сме съгласни да застанем брат до брат И да станем съпричастни с нейний подвиг величав Хъъъ, пръц! Този дето няма друга работа и блъска минуси на коментарите против украИна да се ....където иска ! Ядец!?

Отговори
4 10
Пaпа Франциск: Нека се молим заедно за Украйна❤️!

Пaпа Франциск: Нека се молим заедно за Украйна❤️!

24.02.2024 | 15:25

Пaпа Франциск: Нека се молим заедно за Украйна❤️, тук пред нас са Нейните знамена. Нека се молим заедно, като братя на Дева Мария – Царицата на Украйна❤️!  

Отговори
9 11
Абе ...

Абе ...

24.02.2024 | 15:17

Полудяхте ли малоумници...как така "наравно" с нашите деца ще учат тези дошли от майната си? Не ни карайте да ги мразим още повече , узаптете си простотията !

Отговори
16 15
Оххх

Оххх

24.02.2024 | 15:10

Омръзна ми от сутрин до вечер някой да цвили по телевизора за украинските и всякакви други натрапници пришълци. Това понятие държавна граница вече го няма, лишено е от смисъл тук у нас. Абе като им напада някой държавата , що не си я пазят или като знаят, че са нищожни, да се научат на малко подчинение и уважение , ами са хукнали да се натрапват на други държави , бе ? За нашите граници са загивали българи . Колкото са успели да ни завещаят и това не можем да опазим. Пуснахме ги всякакви тук и им угаждаме, сякаш сме им длъжни.

Отговори
16 20
Всичко

Всичко

24.02.2024 | 14:58

Ама всичко им харижете на тези несретници - и образование безплатно и с предимство , и здравеопазване, и почивки, и дом, и им бършете задните части...задължете мъжете да обслужват украинските пунди, на мъжете им пуснете нашите миски. Ако ви се види малко, изгонете ни нас и им отстъпете държавицата ни. ИЗ роди .

Отговори
18 19
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

24.02.2024 | 14:53

Мръсните, безчовечни, хибридни дежурни кагебистки кур.ви са се разбесненли под темата. Без капка човещина, без срам, без милосърдие, без елементарно съчувствие към тези хора, бежанци, СВЕТЦИ, на които им е отнето ВСИЧКО! Но ЧЕСТТА и ДОСТОЙНСТВОТО мръсните кремълски ИZZРОДИ не можаха да им отнемат!

Отговори
20 14
От,къдя на къдя ва..!

От,къдя на къдя ва..!

24.02.2024 | 14:27

По силата на каква логика и защо народа трябва им плаща сметката!Ние сме цъфнали и вързали та да мидлим и за тях!Скед това,гости бива ана ден,два ,три….!Другото е злоупотреба с гостоприемството ни!

Отговори
24 16

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?