Следвайте ни

УХТ ще готви сомелиери и борци с биотероризма

В нова магистратура ще повишава  уменията на митничари и инспектори да решават казуси при ембарго, пандемии и опасност от биотероризъм

viber icon

Университетът по хранителни технологии ще обучава специалисти по иновации в напитките и сомелиерство в нова магистърска програма, която стартира наесен. Заедно с нея тръгва и още една – „Храни и национална сигурност”, която пък трябва да повиши експертността на кадри в митниците, полицията и още контролни органи.

Програмите ще са интердисциплинарни, а членовете в екипа на новия ректор проф. Пламен Моллов, които бяха представени днес, се заричат това да е трайна политика. Успоредно с прокарването й ще се запазят  и утвърдените вече специалности.

„Бакалавърските и магистърските програми за производство на напитки до момента се фокусираха основно върху производството, а всеки продукт  трябва да се презентира добре, за да се реализира. Новата магистратура ще е за хората с интерес към маркетирането, презентирането, свързването на питиетата с храни, създаване на винени листи и на винени пътища в туризма с връзки между напитките и бита, които очакваме да бъдат посрещнати добре и от общините и регионите”, обясни зам.-ректорът по учебната дейност  доц. Христо Спасов.

Настоящият декан на Технологичния факултет доц. Галин Иванов, който става зам.-ректор по научна и международна дейност, пък е участвал в разработването на магистърската програма „Храни и национална сигурност”. „Оказва се, че има пазарна ниша и нужда от обучение на служители в митници, полиция и контролни органи, които имат юридическо образование, но им липсва познание за качествени характеристики, пътищата за поява на опасности от консумацията на някои продукти”, обясни доц. Иванов.  Повишаване на капацитета е необходимо и в контекста на опасностите от биотероризъм и налагането на ембарго и забрани за внос и износ в резултат на епидемии и пандемии. Целта е да се намери пресечена точка между компетенциите на специалисти, които са ангажирани с такива проблеми. Освен специалистите по технологии в УХТ, в програмата ще има и гостуващи лектори.

Ще се търсят нови начини за привличане на кандидат-студенти чрез по-широко присъствие на вуза в различни платформи, включително и чрез социалните мрежи. Един от вариантите е дори да се прави например онлайн връзка в рамките на час-два между представители на вуза и ученици, които са събрани някъде  в другия край на страната. Ректорът проф. Пламен Моллов направи заявка и за създаване на Комуникационен борд по храните – интернет платформа, в която да се дискутират различни въпроси във връзка с храненето и да се намират най-подготвените експерти, които да ги коментират.

Предстои и подписване на меморандуми с вузове в различни държави, например Германия и Холандия, за да може създадени контакти да се институционализират и да се засили обменът. Ще се търси и привличане на студенти от близките държави, но и от средна и източна Азия – например от Китай и Виетнам. За целта ще се сформират екипи от преподаватели, които могат да обучават студенти на английски и на френски език, за да се обезпечи цял курс на следване. Персийският залив  също е регион, където се ценят нашите технологии и започва производство, а ние сме удобен партньор заради ниските цени, добави ректорът.

Той подбрал екип изцяло от доценти, които описа като колеги с житейски и професионален опит. Зам.-ректорът по учебната дейност доц. Христо Спасов се зарече още представители на бизнеса да водят част от лекции и упражнения. Като зам.-ректор по комуникационна и информационна дейност доц. Атанаска Тенева обясни, че вузът има акредитация за дистанционно обучение, но вече трябва да го извършва реално и да се постигне по-висока дигитализация в стандартните курсове. Ще работи още за по-голямо включване на студентите и УХТ да стои по-авторитетно в международните университетски мрежи.

Предстои създаване на университетски научно-изследователски център със свободен достъп на докторанти и на Международен научен консултативен съвет, обяви зам.-ректорът по научната и международната дейност доц. Галин Иванов. Ще има и бонусна система за преподаватели с научни публикации в престижни издания. УХТ трябва да влезе в европейски мрежи на  с цел трансфер на ноу-хау и технологии във висшето образование.

Доц. Георги Костов става  функционален декан по образователни програми и мобилност,  в чиито приоритети ще е по-широко разгръщане на „Еразъм+”. Доц. Кирил Михалев  е функционален декан по проектна дейност, а доц. Кремена Никовска – по студентска и социална дейност. Още тази година ще бъде учредена ежегодна награда за изявени студенти, която УХТ ще връчва заедно с бизнеса.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?