Следвайте ни

УХТ подарява устройство на всеки първокурсник

viber icon

Всеки първокурсник в Университета по хранителни технологии вероятно ще получи като подарък от висшето училище устройство в деня на откриването на академичната година. Това обаче не е хватка за привличане на кандидати, каквито Пловдив помни като прийоми на частни вузове  - а обмислена стъпка за обезпечаване на онлайн обучението, ако се наложи отново преминаване към него.

Направили сме предварителен разчет, че инвестицията за приетите към момента 560 студенти ще е около 200 000 лева, казва зам.-ректорът по учебната дейност доц. Христо Спасов. Висшето училище ще даде старт на занятията на 5 октомври и дотогава ще бъде уточнено какви да са устройствата. Стартът е присъствен, но има нагласа след първоначалните контакти с преподавателите част от лекциите да преминат в електронна среда от разстояние, без обаче това да е в ущърб на практическите занимания.

Висшите училища под тепетата масово се ориентират към нормално начало на академичната година, но с готовност за превключване към онлайн обучение, ако ситуацията го наложи отново.

Дотогава обаче тече допълнителният прием, който дава последна възможност на кандидат-студенти да заемат останали единични бройки. Могат да се възползват и такива, които са взели матурите от втори път на поправките или пък не са се явили въобще първия път, тъй като тогава имаше младежи под карантина.

Към момента УХТ е попълнил 90% от държавната поръчка, а за незаетите единични бройки може да се кандидатства до последно - до 5 октомври. Първо по традиция свършили местата в по-атрактивни специалности с по-лесно следване - като туризъм. Инженерните се пълнят най-трудно и там в момента има най-много бройки в допълнителния прием. Най-много възможности за нови първокурсници има в специалностите „Топлотехника”, „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост”, „Биотехнологии” и „Автоматизация и управление на техника”. Единични бройки обаче са незаети и в „Технология и качество на храните”, „Технология и дизайн на храни и ароматно-вкусови продукти”, „Технология на виното и пивото”, „Анализ, контрол, екология на храните”, „Храни, хранене, диетика”, „Кетъринг”.

При нужда от висшето училище имат готовност да проведат и допълнителен приемен изпит. Той ще е онлайн, както бяха и досегашните.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ивана иванова

Ивана иванова

04.09.2020 | 21:51

Дали задочниците влизат в тази бройка от 560човека?

Отговори
0 0
спец. Автоматика, информационна и управляваща техника

спец. Автоматика, информационна и управляваща техника

04.09.2020 | 15:14

спец. Автоматика, информационна и управляваща техника

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?