2374
Следвайте ни

УХТ излезе с официална позиция относно казуса със студентите бунтари срещу зеления сертификат

viber icon

Група студенти от първи курс в УХТ се опитаха днес да блокират входа на университета и да не допуснат ректора проф. д-р Пламен Моллов. След минути обаче доброволно го пуснаха, научи „Марица“. Реакцията беше на 4-5 студенти, които са се почувствали дискриминирани и не приемат зелените сертификати и заповедта на министъра на здравеопазването.

От висшето училище излязоха с официална позиция до медиите относно казуса:

"Във връзка с депозирана пред ректора на висшето училище декларация – възражение, от страна на студенти първи курс, задочна форма на обучение ОКС „Бакалавър“, срещу въведените с посочената по-горе заповед противоепидемични мерки срещу COVID-19, изразяваме следната позиция, а именно:

В УХТ Пловдив е създадена необходимата организация и взаимодействие между отделните структурни звена и техните ръководители за осигуряването на нормален присъствен учебен процес в периода от 10 до 21 януари 2022 г. при стриктно спазване на условията за зелен сертификат от страна на преподаватели, служители и студенти. Над 300 студенти задочници участват в редовен учебен процес в лабораториите и семинарните зали на университета, без да възразяват срещу взетите превантивни действия.

Считаме, че в условията на пандемия, когато са застрашени животът и здравето на хората, всички трябва да подчиним действията си на водещия обществен интерес, дори това да е съпроводено с частично ограничаване на някои права на отделни групи хора. Въведените на национално и регионално ниво противоепидемични мерки, съгласно заповедите на министъра на здравеопазването, са задължителни за изпълнение, а контролът по спазването им гарантира опазването на живота и здравето на всички работещи и учащи в университета. 

Законът за здравето въвежда строги финансови и административни наказания, а съгласно Наказателния кодекс (чл.355) “който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева. Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева”.

Няма съмнение, че ръководството на УХТ Пловдив, респ. ректорът на висшето училище, не може и не бива да нарушава въведените със закон правила. Още повече, че студентите внесли декларацията – възражение, бяха приети на среща с ръководството още декември 2021 г. и са информирани, че заповедта на ректора в цялост възпроизвежда заповедта на министъра на здравеопазването и е в синхрон с предприетите от министъра на образованието и науката противоепидемични действия в структурите на повереното му министерство."

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Избор

Избор

11.01.2022 | 22:20

Имат пълно право да не са съгласни със зеления или както му викат сертификат. Млади, здрави хора, платили таксата за обучение, желаещи да се обучават са възпрепятствани. Къде е правото на личния избор?

Отговори
5 4
Ерхан

Ерхан

11.01.2022 | 19:58

Това са няколко измислени студентчета от нашия университет. Със и без тях все същото. Този дето го показват на кадрите си е направо като талибанин и също като тях срича като малко дете

Отговори
12 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?