Следвайте ни

Удължената учебна година – какво ще се прави и за кого е задължително

Указание на Регионалното управление на образованието до училищните директори дава насоки как да организират допълнителните седмици

viber icon

Училищата ще решават сами с какво да занимават децата през седмиците, с които бе удължена учебната година. Всяко от тях трябва да направи график с дейности, като при нужда те може да се случват и онлайн. В някои случаи няма да са задължителни.

Така на практика в последните седмици от тази учебна година програмата на класовете в различните учебни заведения няма да е една и съща. До тази „шарена“ ситуация се стигна след заповедта на министъра на образованието в оставка Красимир Вълчев, която бе издадена още през ноември. С нея към учебното време на децата от 1. до 3. клас бяха добавени три седмици – една за проектни дейности и още две за компенсиране на пропуски и дейности по интереси. Така вместо в края на май, учебната година за тези класове този път е до 23 юни. За 4.-6. клас удължаването е с 3 седмици – до края на юни, докогато ще учат и единайсетокласниците.

Известно объркване сред педагози и родители предизвика въпросът какво точно ще се прави през това време, особено предвид факта, че посещенията през периода на удължаване ще са задължителни само да децата с натрупани дефицити, които ще наваксват, а за останалите са по желание.

След като в Регионалното управление на образованието постъпили запитвания от много учебни заведения в Пловдивска област, началникът Иванка Киркова прати указание до школските директори. В него се припомнят сроковете за удължаване, ала е записано също, че допълнителните седмици всъщност са „неучебни, но могат да се ползват за компенсиращи мерки, занимания по интереси, проектни дейности или обща подкрепа“.

Спецификите се побират в няколко общи положения.

59 училища ще учат по задължителната програма

За училищата, в които седмиците за проектна дейност за учениците от 1. до 6. клас бяха използвани още през първия срок, допълнителните сега ще са с редовни и задължителни учебни занятия. Както „Марица“ писа, директорите получиха възможността да направят разместване и по време на онлайн обучението да имат седмици за проектни дейности и упражнения, като отложат новите уроци за юни, за да има по-голям шанс да се проведат присъствено. В цялата страна тези училища са 313, а в Пловдивска област – 59. Сред тях са например пловдивските ОУ „Панайот Волов“, СУ „Найден Геров“, ОУ „Йордан Йовков“, НУ „Кирил Нектариев“ и училища с доста деца от малцинствата в областта, например в Болярци, Чешнегирово, Белозем, Бяла река, Триводици, Съединение, Паничери, ОУ „Христо Смирненски“ в Раковски и др.

Училища, в които само отделни дни са били неучебни и са прилагани проектни дейности в края на първия срок, сега трябва да пресметнат с колко дни задължителни занятия имат да компенсират това време. Те трябва да приключат, спазвайки броя на учебните дни по учебен план. А каквото остане от допълнителните седмици, да го запълнят със занимания по интереси, работа по проекти, дейности за компенсиране на пропуски.

Най-много са училищата, които не правиха разместване и приключиха първия  учебен срок на 2  февруари.

Всички те според указанието на РУО сега в допълнителните седмици трябва по преценка на учителите да организират обучение за компенсиране на пропуски. Посещаването им обаче ще е задължително само за тези ученици, при които е установено изоставане и за които такава подкрепа е наложителна.

За останалите деца тези училища трябва да организират занимания по интереси, проектни дейности, като това може да е и работа по екипни проекти на целия клас, посещения в музеи и културни институции, предприятия, спорт и занимания на открито с цел да се компенсират  последствията от социалната изолация по време на онлайн обучението Присъствието на учениците в тези дейности няма да е задължително.

Графикът и видът им ще се определя от Педагогическия съвет във всяко учебно заведение според предложенията на класните ръководители и ръководителите на занимания по интереси.

Децата може да са ангажирани в училище или в извънучебна среда съобразно и доколкото противоепидемичните мерки позволяват към онзи момент. Ако има ново затягане, е възможно да са и от разстояние в електронна среда, когато това е възможно и ефективно.

Педагогическият съвет може да вземе решение ученическите книжки и удостоверенията за завършен клас да бъдат издадени с приключването на часовете по училищния учебен план. Те ще преценят дали да ги раздадат тогава или след изтичането на допълнителните седмици, добавени към учебната година.

Графикът с планираните дейности през тях, време и място на провеждане, трябва да бъде оповестен в сайта на училищата, за да бъдат запознати родителите. От РУО са готови за още разяснения и методическа подкрепа при необходимост.

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Данъкоплатец

Данъкоплатец

07.05.2021 | 13:45

А, как ще "учат" в ОУ"Гео Милев", където и преди пандемията се мотаха тук-там пишман ученици?Нали и те са от малцинството?Кога общината ще даде отговор за съществуванито на това и други като него изкуствено поддържани училища?Стига вече с това дундуркане!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?