49

Учителските заплати се вдигат от 1 януари догодина

Индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с 8.4% от 1 януари 2024 г. Това става по силата на новия Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори.

“Добрият и конструктивен диалог е решаващ в търсенето и приемането на най-добрите решения за системата. Дълбок поклон към работещите в нея, които дават своя професионализъм и лично благополучие в името на успеха на нашите деца”, каза министър Цоков.

След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв. Същият е размерът и за всички останали педагогически специалисти - ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1911 лв., а за главните учители и главните възпитатели - 1985 лв. Директорите ще получават най-малко 2257 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите - 2088 лв.

В новия Колективен трудов договор се повишават работните заплати и на работниците и служителите от непедагогическия персонал, като по-високо е нарастването при лицата, притежаващи съответната професионална квалификация, както е например при помощник-възпитателите в детските градини.

Заложено е и увеличение на допълнителните трудови възнаграждения на педагогическите специалисти: лекторските часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на задължителна документация, за работа при специфични условия на труд, за провеждане на допълнителното обучение на деца и ученици, средствата за представително и работно облекло и др.

За увеличението на заплатите на педагозите са осигурени близо 290 млн. лв. от държавния бюджет.

Новият Колективен трудов договор беше подписан от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ д. ик. н. д-р Янка Такева, председателя на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров, председателя на Независимия учителски синдикат към КНСБ Аспарух Томов, представители на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България и Сдружението на директорите в средното образование в Република България.

За добрата съвместна работа със социалните партньори министър Цоков бе награден със златна значка от Синдиката на българските учители и плакет от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Отличията му връчиха председателите на двете организации - д-р Янка Такева и д-р Юлиян Петров.

Оцени новината

Оцени новината
4.1/5 от 14 оценки
4.1/5 от 14 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
26 коментара
ГАРОВА

ГАРОВА

02.01.2024 | 10:49

ДНЕС ВСИЧКИ СА НА ТРУДОВИЯ СИ ПОСТ. С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ТЕЗИ КОИТО ИМ УВЕЛИЧИХА ЗАПЛАТИТЕ.

Отговори
0 1
Лили

Лили

29.12.2023 | 21:59

Масата учители отдавна не са Будители , а прости чиновници с 0— продукт! Поредното м……решение на някой министър…

Отговори
4 0
Вива

Вива

29.12.2023 | 11:48

Това са коментарите основно на завистливи родители с ограничен интелектуален капацитет и с неуспяващи деца, защото те са основно "чалгарите", за които пишат. За тези родители образованието не е ценност! Така пишат и претендират основно необразовани хора, зли и завистливи, които ще реагират като, че ли учителите и всички други са им трън в очите, защото техните работнически заплати на обслужващ персонал са по-ниски. Засрамете се! Българските учители са добре квалифицирани, с по няколко магистратури и разностранни интереси. Това са четящи хора с интелект на светлинни години от вашия, неуважаеми драскачи!

Отговори
4 7
Родител

Родител

28.12.2023 | 19:08

Хора,стига с тази злоба,Коледа е.

Отговори
2 4
Попов

Попов

28.12.2023 | 18:01

РЕФОРМИ, СЪКРАЩЕНИЯ И ТОГАВА УВЕЛИЧЕНИЕ НА УЧИТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ. ИНАЧЕ СА НАЛИВА ВОДА В КАЦА БЕЗ ДЪНО.

Отговори
11 2
Потресен

Потресен

28.12.2023 | 17:59

Това е пародия. Вдигат заплатите на една гилдия, която е с отвратително лоши резултати от работата си. Все едно да вдига заплатите на шофьори от градския транспорт, които всеки ден катастрофира.

Отговори
10 2
ДАСКАЛ БОТЬО

ДАСКАЛ БОТЬО

28.12.2023 | 17:52

УЧИТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА ДОКАЖАТ ЧЕ СИ ЗАСЛУЖАВАТ ЗАПЛАТИТЕ, А НЕ ДА НИ СОЧАТ ОТ ЕВРОПА ЧЕ СМЕ НАИ ПРОСТИ В ЕВРОСАЮЗА

Отговори
14 2
Даскалов

Даскалов

28.12.2023 | 17:32

Като увеличават заплатите на тези чалгарки защо си мислят че обучават децата ни, та те забравиха какво е да ходиш на работа от ковид уйдурмата.

Отговори
11 4
пепа

пепа

28.12.2023 | 17:12

И защо ще им се вдигат, като обратно пропорционално на вдигането на заплатите им е качеството, което произвеждат. За три години колко пъти им вдигнаха заплатите, а качеството им още по-лошо! Ако в една частна фирма се произвежда брак, дали ще вдигат заплати или направо след предупреждение ще те уволнят. А за частните им уроци, кога ще им наложат данъци, че и те да допринесат в хазната за увеличените им заплати?!

Отговори
13 4
ТЪ ПА ЦИ

ТЪ ПА ЦИ

28.12.2023 | 15:17

- YES SIR! YES!

Отговори
5 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?