71

Учителски синдикат: Оставка на вътрешния министър, ако не поправи регламента за бомбени заплахи

Синдикат „Образование“ категорично протестира срещу вменяването от МВР на допълни отговорности към педагогически специалисти, които са в разрез с длъжностите характеристики на учителите, гласи позиция на профсъюза. Изискването учителите да проверяват за бомби и взривни устройства не кореспондират с техните компетентности и е абсурдно да носят отговорности при вземане на подобни решения, се казва в него.

"Полицията се държи безкрайно неадекватно и нееднозначно при изпълнение на протоколите за защита от терористична заплаха в различните образователни институции.  Вчера при аналогични ситуации в две столични училища полицаи са вземали различни решения -  посочват от синдиката. - Не е допустимо сградите на образователните институции да се третират по различен начин в сравнение с сграда на съд, прокуратура или на някоя друга обществена институция.

Настояваме министърът на вътрешните работи да прецизира протокола и да спре със заплахите към учители за евентуални санкции и отговорности".

Синдикатът заявява, че българските учители на са антитерористи и не следва да бъдат товарени с отговорности или да бъдат заплашвани за чужди.

По повод на съставените вчера актове в учебни заведения по инициатива на министъра на вътрешните работи синдикатът настоява да се отменят незабавно и да се спре да се третира българският учител като „неподготвен“ полицай!

Ако министър Дерменджиев не отмени незабавно съставените актове и не спре с прехвърлянето на отговорности от полицаи към учители, Синдикат „Образование“ ще поиска незабавно оставката на министъра на вътрешните работи.

 

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 3 оценки
2.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Габи

Габи

07.04.2023 | 12:33

Последните дни от правителството се вземат само глупави решения.Последното е за велигденските добавки на пенсионерите. Ако няма пари да не дават на никого. Правилно беше за всички, но по-малка сума. Сега тези с 500лв ще ядат козунак, а тези с 550 няма. До кога отговортите ще бъдат наказвани, а хитрециге и мързеливите награждавани?

Отговори
2 1
Славяновски гълъбарник

Славяновски гълъбарник

07.04.2023 | 10:25

Не само на МВР. Цялата селяндурска пасмина, натресена от руските служби с потници и зелени чорапи да отлита обратно към хасковските села. Бясна инфлация, рекет от монополисти, саботиране на Шенген, фатално изоставане на превъоръжаването, мачкане на военната индустрия, безпрецедентни смъртни случаи на униформени, пълна международна изолация, неспособност да се защитят българските деца в училище и какво ли още не!

Отговори
13 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?