3906

Учителската гилдия не иска видеонаблюдение на конкурсите за директори

Над половината от учителската гилдия е против въвеждането на видеонаблюдение на директорските конкурси, както и срещу новото изискване да се прави аудиозапис. Според 56,4%  това унижава и руши доверието към учителите, които ще станат директори, а 17,8% са на мнение, че няма основание за такова изискване, което не е практика в други браншове. Все пак 18,9% са на мнение, че видеонаблюдението ще гарантира прозрачност.

Това показва национално проучване на Синдикат  „Образование“, след като бяха направени поправки в Наредба № 16. Както "Марица" писа,  новите правила бяха обнародвани на 12 декември.  До промените се стигна, след като МОН се съобрази с решението на ВАС и отмени участието на свой представител в комисиите. В тях ще има трима представители на регионалните управления на образованието. Без промяна са останалите членове - по един от общинската администрация и от Обществения съвет в училището. Отхвърлено бе настояването на синдикатите за участие на техен член. Въвеждат се промени по отношение на процедурите за преценка на качествата на кандидатите, така че да отпадне субективният фактор.

Анкетата на Синдикат "Образование" е проведена основно във възрастовата група 50-60 г., което е релевантно и на средната възраст на учителите.

Анкетираните са питани дали според тях в конкурсната комисия за директори по чл. 16 от наредбата трябва да има член на Обществения съвет, без изискване за владеене на български език и педагогическо образование.  72,5 % са отговорили отрицателно, 16,2% считат да уместно участието на родител, но ако е висшист. Според  6,8% представител участва, "защото родителите са важен партиен електорат“.

Общо 79,5% от анкетираните потвърждават позицията на синдикататите, че Общественият съвет няма експертиза  и не трябва да участва. Трудно обяснима е волята на законодателя да настоява за присъствие на негов член в комисията, коментират от Синдикат "Образование".

На въпроса трябва ли да има член на представителните образователни синдикати 68,8% от запитаните отговарят „Да, категорично“, 12,9% са избрали вариант „Нека участва синдикатът, в който членува кандидатът“, 12,9% са против.  Необясним е този страх на законодателя да допусне учителите-синдикалисти, коментират от профсъюза.

Въпросът да има ли в комисията член на представителните образователни работодателски организации е поляризирал аудиторията, като 49% са за,  31,8% против, а и 19,2% не се наемат да отговорят. 

Анкетираните са питани и дали смятат, че връщането на изискване за концепция за стратегическо управление на институцията за период от 3 г. ще гарантира избора на добър директор. Според 60,7% не е от полза, "защото няма изискване за контрол на изпълнението и е формално“. Само 27,3% смятат, че това е нещо смислено и ще гарантира качество на управлението.

На въпроса дали директорът трябва да има диплом или квалификация в специалност „Управление на образованието 59,2% са с очакване за ценз по мениджмънт в образователното управление, а 36,3% смятат, че бъдещите директори могат да се квалифицират в движение.

По отношение на мандатността 62,5% одобряват мандат от 5 г., но с право на неограничен брой мандати. Според 16,7% директорската длъжност трябва да бъде на ротационен принцип със смяна на образователните институции“. А 10,4% смятат, че длъжността не трябва да е мандатна. Според  4,8% МОН не може да организира конкурси в 4300 образователни институции на 5 години.

Традиционно огромен дял от запитаните - 83,1%, очакват партийни лобирания на конкурсите за директори, а само 5,6% считат правилата за добри.

Анкетата съдържа и въпрос за директорите в пенсионна възраст. Според 70,1% трябва да бъдат пенсионирани своевременно с текст в Закона за предучилищното и училищното образование. Да имат възможност да работят до 2 г. допълнително искат  16,4%. Според  3,7% този срок трябва да е 3 г., а 4,5 на сто настояват за 4. 

Проучването е направено през втората половина на декември сред 1457 участници, от които 90,7% са учители и директори, а 2% са родители.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
А,що така сте против видеонаблюдение и аудио запис при провеждане на

А,що така сте против видеонаблюдение и аудио запис при провеждане на

16.02.2024 | 11:54

Конкурса,г-да и дами педагози,членове на гилдията?!Няма нищо по-хубаво от прозрачност в избора,нали за това е назначен конкурс.Досега беше лесно с партийно назначаваните фигури,лобират партийците,избират те,за вечно си директор-ставаш,не ставаш.Сега да ви видим!Много държавна пара се изля и излива в сектора ви,време е да си защитите заплатите и най-после да се назначават знаещи и можещи кадри,не партийни калинки,в услуга и подкрепа на районния кмет.Хайде да видим какво ще излезе с истински конкурси за най-важната длъжност в образованието ни-директорската,от която зависи целия облик и начин на функциониране на училището,в което сме поверили бъдещето на децата ни.Хайде,дерзайте,Господа и дами-кандидати!Заслужете си постовете!Както в частния сектор-наемат можещите.Лесно бе с държавната хранилка и с връзкарство,що некадърен народ се издигна и е на възлови места в образованието и сега продължават да цоцат необезпокоявани,мислещи се за вечни и недосегаеми!Примери много..за съжаление,да не изброяваме,че доста обществени фигури ще се засегнат..

Отговори
3 0
Боклуци

Боклуци

11.01.2024 | 11:29

Гилдия???? Банда неграмотници, които искат да са хрантутници цял живот. Затова децата ни са неграмотни !!!

Отговори
5 0
ivan

ivan

08.01.2024 | 11:16

Ако има видеонаблюдение за директорите на училища,трябва да има и за всички конкурсни длъжности.

Отговори
9 2
Учител.

Учител.

05.01.2024 | 15:05

Защо даскалите са против видеонаблюдение на изпитите за директор. Защото всички даскали са пълни некадърници и незнаят нищо, дори незнаят повече от своите ученици. Нека всеки български гражданин види колко е подготвен един кандидат за директор на училищи и дали въобще става за такъв.

Отговори
12 6
а така

а така

05.01.2024 | 12:06

Да видим онази лелка как ще се оправдава. Началника на руо

Отговори
12 2
Ани

Ани

04.01.2024 | 15:36

За да се скрие награмотността на кандидатите ли или на избраният?

Отговори
18 1
Ели

Ели

05.01.2024 | 08:46

Това отдавна трябваше да стане!!!! За да се види какви хора управляват.....

Отговори
12 1
Лиляна

Лиляна

04.01.2024 | 14:24

За да не се видят много пикантни кадри, как се става директор.

Отговори
17 2
Разбира се

Разбира се

04.01.2024 | 14:05

Разбира се! Реваншизма тук Одавна е взел Връх!

Отговори
12 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?