Следвайте ни

Учителят на Стефка Костадинова покори Мачу Пикчу СНИМКИ

83-годишният Стефан Григоров събуди духовете на инките с флейтата си

viber icon

Учителят на Стефка Костадинова - 83-годишният Стефан Григоров и неговият артистичен партньор - инж. Ангел Щерев, събраха погледите на гостите в Капана.

Дуото, чиято обща възраст е подминала 162 години изпълнява всичко - от родна естрада, та до западни евъргрийни.

"Обиколих с китарата и акордеона си цяла Европа, Северна Америка и дори свирих с флейта на Мачу Пикчу! Такава красота като пловдивския Капан и Стария град, обаче няма",  каза старият джентълмен.

Навремето е бил преподавател по музика и география в Спортното училище. "Стефка изучи географията от мен", казва Григоров.

"В Спортното всички ме знаят", добавя 83-годишният музикант.

Последните му приключения започнали в Съединените щати. Там попитал домакините си може ли лесно да стигне до Перу и Мачу Пикчу. Те му посочили къде е юг и му казали, че може да тръгва.

"Минах първо през Колумбия, след това стигнах Перу. Евтиния - един месец пътувах из цялата страна и се оправих с 500 долара", разказа за Марица.бг Стефан Григоров.

В Перу се отправил към Куско, който е на 3500 метра надморска височина.

"Пих хапчета за аклиматизация и два дни стоях в града, за да свикна с редкия въздух. След това от едно място та на друго - от микробус, на автобус, а накрая и 6 часа с теснолинейка! Така стигнах до Мачу Пикчу", разказва легендарният пловдивчанин.

Когато стъпил във фантастичния град на върха на света, извадил тайландската си флейта и засвирил "песента за кондора". Дал на един американец да го снима със смартфон.

Веднага бил обграден от перуански гардове, които взели телефона и изтрили записа.

"Не трябвало да безпокоим духовете на мъртвите инки", обясни за Марица.бг г-н Григоров.

Със 79-годишният инж. Ангел Щерев правят дуо с класически китари в Капана. И съвсем в духа на последните приключения на маестро Григоров, репертоарът им тръгва с песента "Кондора".

Инж. Щерев събира погледи на чужденци и българи с тунингования си велосипед "Балкан". Купил го навремето за сина си за 85 "татови" лева. Сега разнася музикалната апаратура с класиката от Ловеч.

"Виж как съм му укрепил джантите с допълнителни метални спици", показва творението си инженерът.

През седмицита двамата свирят в Стария град, а през почивните дни в Капана.

Тук от два дни имат искрен почитател - 10-годишният Боян от София. Момчето кара уикенда си в Пловдив и скоро ще се мести със семейството си в Холандия. Вече спира да ги слуша няколко пъти. /Марица.бг

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?