2374

Учителки от соца помагат на украинските деца в клас

78 хлапета, избягали от войната, тръгнаха на училище в Пловдивско

За 78 деца, които бягат от войната в Украйна, вече са изпратени насочващи писма да бъдат приети в училища и детски градини в Пловдивско. Още над 20 искания се обработват, а постоянно постъпват още, съобщи Петя Катранджиева - старши експерт по чужд език и по майчин език в Регионалното управление на образованието и председател на комисията за устройване на децата от Украйна в учебни заведения в областта. 

Изненадани сме колко смело посрещат такава промяна в живота си, споделя директорът на ОУ "Д-р Петър Берон" Стефан Кичуков. Това е едно от пловдивските училища, в които вече се обучават деца от Украйна. Брат и сестра са приети в два различни класа от начален етап в учебното заведение.

Случи се така, че и в класовете им, и в другите паралелки има г​овор​ещи руски език, а и украинчета, които обучавахме отпреди, без това да има връзка с военния конфликт, разказва школският шеф. Така хлапетата са имали с кого да поговорят на език, който владеят, още от първия ден. Помага и това, че учителките в двете паралелки са от поколението, което изучаваше руски в училище. Те също общуват с украинчетата на този език, когато се налага и докато те понаучат български. Работят с тях допълнително за усвояване на местния език, добави Кичуков.

Училището има готовност да организира по-интензивни летни занимания по български, но семейството все още не е сигурно в плановете си колко дълго ще остане тук. Междувременно децата са включени и в извънкласни занимания по интереси - изобразително изкуство и спорт.

"Другите ученици ги приеха много добронамерено. На целия педагогически екип прави впечатление колко са спокойни на фона на случващото се в родината им", казва Кичуков. В средата на май в училището предстоят спортни турнири.

Деца от Украйна, които бягат от войната, са насочени още към пловдивските СУ "Никола Вапцаров", СУ "Св. Паисий Хилендарски", "СУ "Черноризец Храбър", СУ "Цар Симеон Велики", СУ "Братя Миладинови", СУ "Константин Величков", СУ "Константин-Кирил Философ", ОУ "Райна Княгиня", ОУ "Васил Левски", СУ "Св. Патриарх Евтимий", ОУ "Димитър Талев", СУ "Св. Софроний Врачански", ОУ "Стоян Михайловски", СУ "Христо Данов". Дете, което е изучавало интензивно чужд език, е устроено в ЕГ "Пловдив". А друго - от музикално училище, вече е ученик на НУМТИ "Добрин Петков".

Има и в карловското СУ "Христо Проданов", в СУ "Св. Климент Охридски" в Хисаря, в ОУ "Отец Паисий" в Стамболийски.

Комисия решава в кой клас  

При постъпване на ученика в съответното училище на място се сформира комисия, която прави оценка на възможностите. Тя се произнася в кой клас е уместно да бъде записано детето. Всички са с позволен престой у нас до 23 февруари догодина.

За децата, които се насочват към детска градина, предоставяме документите на съответните общински администрации, обясни Петя Катранджиева. Приемащото учебно заведение изяснява статуса във връзка с тукашните изисквания за изследвания, здравен картон и имунизации. Три деца от Украйна са пратени в ДГ "Незабравка", 2 - в ДГ "Снежанка". Има още в детските градини "Зорница", "Чайка", "Чучулига", "Мая", "Малкият принц", "Рая" и "Захарно петле" в Пловдив, както и във ДГ "Веселушко" в село Марково, хисарската "Пинокио" и асеновградската "Асенова крепост".

Искат да се добавят и частните в регламента

Частно училище в Пловдив е отправило запитване към комисията дали може да приеме ученици от Украйна, като поеме таксите за своя сметка. Причината е, че действащият към момента регламент е създаден за прием в държавни и общински училища. РУО-Пловдив е отправило предложение към МОН за добавяне и на възможността за частни, ако това отговаря на възможностите на семействата. Корекция все още не е направена, но от МОН дали картбланш украинчетата да постъпят в пловдивското частно школо.

Учениците се насочват според адреса, на който са отседнали - в училището от съответния район. Приемат се над регламентирания брой деца в паралелка и в този смисъл не заемат места на българчета, които също биха искали да учат там.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Името

Името

03.05.2022 | 13:49

А селският идиотин Грънча и няколкото дърти седесара, дали са помогнали на някой българин, през скапания си живот, камо ли украинец?

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?