Следвайте ни

Учителка събира дарения за наши изселници в Румъния

viber icon

Учителка започна дарителска кампания, с която събира учебници, книги, портрети на възрожденци, карти на България, етнографски предмети. Елисавета Георгиева ще ги изпрати на наследници на наши изселници в Румъния. Самата тя ще изработи и извезе с техниката на Райна Княгиня завесите за Царските двери в църквата в град Мъгуреле. 

Жената, която преподава география в професионалната гимназия в Панагюрище, се занимава от 2008 г. с дарителство за български исторически общности в Украйна,Турция, Румъния и Албания. „Целта не е да се събират големи количества, а да се събудим като българи и да се поддържа духът зад граница”, обяснява тя. Макар и рядко, даряват пари. Тогава купува с тях знамена и пособия за изучаване на български език.

Всяка година Елисавета започва кампанията в Деня на народните будители и тегли чертата през юни. Тази есен жестът й е към изселници в Румъния, след като през пролетта узнала, че през 1790 г. българи от Старосел, Беловица, Красново и Пловдив, подгонени от кърджалиите, преминали Дунав и се заселили край Букурещ. Техни наследници сега живеят в  Мъгуреле.

Елисавета призовава жителите на родните места на изселниците да съберат кой каквото може. Ако постъпят пари, ще прати по един трибагреник на всяко българско семейство в Мъгуреле. Хората там са си построили църква през 1810 г., затова се събират и дарове за храма.

 „Много хора аплодират, подкрепят на думи, но когато трябва нещо да се направи, остават единици”, казва Елисавета. Затова няма големи очаквания. Въпреки всичко за 11 г. успяла да прати дарения в над 20 населени места. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?