Следвайте ни

Учителка намери път към Бог през мехатрониката

Райна Манчева от ПГ „Цар Иван Асен II”  увлича гимназисти чрез новите технологии и обиколки из асеновградски храмове

viber icon

Учителка намери път към Бог през мехатрониката и компютърната техника. Райна Манчева от ПГ „Цар Иван Асен” в Асеновград провокира своите ученици във факултативни занимания по религия да събират информация през компютъра и телефона  и да правят асоциации чрез мисловните карти на Бюзан. Така „на техния език” събужда интереса на тийнейджърите  в трудната възраст на пубертета, когато и изкушенията стават много.

При метода с мисловните карти на Бюзан се правят асоциации по ключова дума. В случая е „Бог”, а препратките може да са понятия, цифри, изображения. Рисува се разклонено дърво с всички възникнали асоциации. Понякога има изненади, например  абсурдното от гледна точка на математиката твърдение 1=3, което ученици написали срещу думата Бог. Имали предвид триединството.

В журито, което ще определи първенците на областно ниво са ръководителката на културно-просветния отдел в митрополията Недка Чолакова (вляво), представител на общинския отндел "Образование" и пратеник на Духовната семинария

Заниманията, които води Райна Манчева,   се посещават от гимназисти от 8. до 12. клас от паралелки по компютърна техника и мехатроника. Тя използва интереса им към технологиите и ги превръща в инструмент за изучаване на Библията и приобщаване към нравствени ценности. Освен това, когато имат свободата да търсят по ключова дума и да откриват съдържание, учениците тренират анализ на информация - да отсяват правдоподобната и уместната в зададения контекст.  Учителката прилага този подход и по още една причина – гимназистите вече са учили базови понятия за Бог и Библията по различни предмети още от 8. и 9. клас. Сега разговорът по същите теми  минава през техните интереси, обяснява Райна Манчева.  Част от заниманията са изнесени в асеновградските църкви, където също се събира информация – през иконописта, библейските сюжети, стенописа и църковната история.

Християнската етика за тези деца сблъсква два свята, казва Манчева – този, които виждат около себе си, и който проповядва православието. По думите й тийнейджърите израстват и в отношенията помежду си,  тушират агресията и обидите.  Като съвременни хора често поставят на дискусия и въпросите за политиката в църквата, социалната политика на църквата и ролята на църквата в държавата.

Асеновградската учителка, която е завършила богословие в Софийския университет, а после педагогика, има 24 г. стаж като преподавател по философия и от 8 г.  е учител в ПГ „Цар Иван Асен II”, представи своята практика на областна конференция „Хуманизъм и вяра”. Тя е първи етап от инициатива на МОН и се провежда от Регионалното управление по образование и Пловдивската митрополия. На 6 март предстои  регионална конференция с участието на Смолян и Пазарджик, а през април – национална. На всяко от нивата ще бъде излъчена по една най-добра практика в заниманията по религия – в детска градина, начален етап, прогимназия и гимназия.

15 участници направиха своите презентации в областния кръг в Епархийския салон. Пловдивска област е сред рекордьорите в страната по брой деца, които изучават факултативно религия – 1800. В цялата Пловдивска епархия надхвърлят 4000.

По този начин им предаваме ценностите, които ни правят човеци, каза на учителите началникът на РУО Иванка Киркова. Да се запознаят с опита им и да ги подкрепят дойдоха също Знеполският епископ Арсений, отец Еленко, отец Емил, отец Пантелеймон.

Началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова подчерта, че чрез факултативните занимания по православие се предават ценности, които превръщат децата в истински хора

 

Още за интересните практики в часовете по религия – в приложение „Образование” в четвъртък

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?